Autor: Harro Puusild • 26. september 2016
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Renditööjõud Ukrainast – lahendus tööjõuprobleemile

Favori tegevjuht Mart Proos.
Foto: Raul Mee
Metalltööstusettevõttele Favor teeb enim muret tööjõu kättesaadavus ja palgakulude kasv, ütleb ettevõtte tegevjuht Mart Proos.

Selle leevendamiseks on ettevõte alates suvest kasutanud Ukraina renditööjõudu.

Ütlesite aprillis intervjuus, et Favori uue tootmishoone ehitustööd on käimas. Millisesse staadiumisse töödega praeguseks jõudnud olete?

Tööd objektil käivad juba mitmendat kuud täie hooga. Suurem osa mahukatest pinnasetöödest on praeguseks tehtud, rajatud on vundamendid, paigaldatud karkassipostid ja toimub katusefermide montaaž.

Samaaegselt toimub ka kontoriosa seinte ladumine ja vahelaepaneelide paigaldus. Ehitusplatsil ringi liikudes saab juba üsnagi hea ettekujutuse uue hoone gabariitidest ja mahtudest.

Augustikuu suured vihmad küll natuke segasid tööde teostamist, aga ehitaja kinnitusel oleme endiselt kokkulepitud graafikus. Tänapäeval käivad projekteerimine ja ehitus käsikäes, seega tegeleme veel eriosade (elekter, ventilatsioon, küte, suruõhk jne) projekteerimisega, mis on kõik jõudmas lõppjärku. Kinnitamist vajavad veel kontoriosa sisekujundus, side- ja IT-lahendused.

Loodame kõik, et enne talve saabumist on hoonekarp kinni ja võimalik alustada sisetöödega. Senine koostöö ehitajaga AS Maru Ehitus on sujunud igati ladusalt ja viperusteta ning 22. septembril oleme plaaninud objektil teha ka ametliku nurgakivi paneku.

Kuidas aasta Favorile seni möödunud on? Millised on olulisemad töövõidud?

Käesolevaks aastaks plaane tehes olime võib-olla natukene konservatiivsemad ja ettevaatlikumad kui varasematel aastatel, kui iga-aastane tegelik realisatsiooni kasv on olnud 15–17%.

Meile tundus , et majanduse olukord meie sihtturgudel ei ole just kiita ja prognoositud SKP kasvunumbrid erinevates riikides jäävad vahemikku 0,5–2%. Kui sellele lisada veel madalad terase hinnad ja ehitusturu prognoositud madalseis nii Baltikumis kui ka Skandinaavias, siis tundus, et 3–5% kasvu võiks olla juba päris hea tulemus.

Nüüd on aastast kaks kolmandikku möödas ja võime tõdeda, et meie prognoosid olid õnneks liigagi tagasihoidlikud. Ka sellel aastal liigume üle 15% kasvukursil. Terase hinnad on aasta teises pooles hakanud tõusma ja ehitusmahud nii Eestis kui Soomes lähenevad buumiaegsele tasemele.

Rõõmustab, et müügimahtude kasvu toetavad nii vanade koostööpartnerite lisandunud mahud kui ka uued, suure kasvupotentsiaaliga kliendid peamiselt Saksamaalt.

Uute tellimuste laekumine on praegu läbi ajaloo üks parimaid, tootmise koormatus on kõrge ja ettevõtte kasumlikkus on kindlalt tõusuteel. Suurenenud mahtudest tingituna on ettevõtte töötajate arv sellel aastal kasvanud 10 %.

Favori tegevjuht Mart Proos esineb 11. oktoobril konverentsil Tööstuse Äriplaan 2017

Tutvu programmiga SIIN

Registreerida saab SIIN.

Ja millised on ettevõtte suurimad murekohad praegusel ajal?

Kui murekohad reastada tähtsuse järjekorras, siis tuleb kindlasti alustada tööjõu kättesaadavusest ja tööjõukulude kasvust. Praegusel ajal on kogemusega CNC-seadmete operaatorite leidmine kõigile tõeline väljakutse, vabu inimesi tööjõuturul lihtsalt ei ole. Ka kutseõppeasutustest tulijate tööoskused on paraku minimaalsed ja kogemus nullilähedane. 

Oleme Favoris juba aastaid maja sees oma vajadustest lähtuvalt välja õpetanud erinevate seadmete operaatoreid, kuid üha kiireneva palgaralli tulemusena on ka see tegevus muutumas sõelaga veekandmiseks. Kas on sügavat mõtet ettevõttel panustada 4–6 kuud inimesse nii aega kui ressurssi, et ta siis seejärel konkurendi juurde parema palgapakkumise järele läheks? 

Tööjõuprobleemi lahendamiseks oleme osaliselt alates suvest kasutanud Ukrainast tulevat renditööjõudu. Ja võin kinnitada, et oleme tehtud otsusega igati rahul. Need inimesed on Eestisse tulnud tööd tegema, neil on eelnev vastav töökogemus, vajalikud oskused ja vilumused ning nad on võimelised koheselt ettevõtte tööprotsessides osalema. 

Tööjõukulude iga-aastane kiire 6-8protsendiline kasv seab eriti eksportivad ettevõtted suhteliselt raskesse olukorda ja pikemas perspektiivis vähendab kindlasti meie konkurentsivõimet ja atraktiivsust välisturgudel. Ettevõtetel on väga keeruline tõsta müüdavate toodete hindu samas proportsioonis tööjõukulude kasvuga, ka efektiivsuse kasv kipub alla jääma kulude kasvule ning kerkivad palganumbrid tulevad tihti ettevõtte kasumi arvelt.

Tööjõukulude kiire kasv ja vajadus pidevalt parandada efektiivsust on tekitanud vajaduse kiirenevas tempos tootmist automatiseerida ja robotiseerida, vähendamaks tööjõu vajadust.

Meie selleaastased investeeringud on üle 1,3 miljoni euro ja sama investeeringute mahtu planeerime ka järgmiseks 2–3 aastaks. 

Märgatavalt kasvanud tootmismahud on tekitanud olukorra, kus praegu olemasoleval pinnal on lihtsalt seinad ja lagi ees ning uute projektide juurutamine ning tootmise igapäevane korraldamine üha keerukam. Ootame kõik juba järgmise aasta kevadet, millal ehitajalt uue tootmishalli võtmed saame.

Milliseid sihte peale uue tootmishoone olete järgmiseks aastaks seadnud? Mis ettevõtet ees ootab?

Järgmise aasta suurim väljakutse on kindlasti kogu tootmise kolimine ühest tehasest teise ilmatootmist katkestamata, tagades seejuures meie klientidele harjumuspärased tarneajad, tarnekindluse ja toodete kättesaadavuse läbi kogu perioodi. Ettevalmistused ja plaanide tegemine selleks juba käib.

Lisaks sellele tegeleme jätkuvalt ettevõtte siseste protsesside ja kompetentside arendamisega ning väärtusahela pikendamisega, et tõsta efektiivsust ja luua võimalus meie koostööpartneritele üha keerukamate toodete valmistamiseks.

Milliseks võib kujuneda 2017. aasta metallisektorile tervikuna?

Usun, et käesolev 2016. aasta on metallisektorile tervikuna tõenäoliselt edukas. Tööd ja tellimusi tundub jaguvat kõigile ja küsimus on pigem tähtaegselt ära tegemises. 

Terase hinnad, mis on mitmeid aastaid olnud pigem madalad ja saavutasid madalseisu 2015. aasta lõpus, on selle aasta teisest kvartalist alates olnud tõusuteel. Aasta lõikes ulatub hinnatõus juba 15–20%ni. Seega on oluline suuta see materjali hinnatõus ka klientidele maha müüa. Lisaks tõusvatele terase hindadele on oluliselt pikenenud ka terast tootvate tehaste tarneajad, mis küündivad juba 9–14 nädalani, samuti ei ole tarnekindlusega asjad just kõige paremini. Seega võib üksikute materjalide saadavus teatud ajahetkedel olla raskendatud.

Vaadates 2017. aastasse, siis veel ei ole märke, mis viitaksid võimalikule terase hindade peatsele langusele, pigem vastupidi. Toormaterjalide (rauamaak, süsi jne) hinnad tõusevad, tehaste tarneajad on erakordselt pikad ja esimesed terase hinna indikatsioonid esimesele kvartalile 2017. aastal on 3–4% kõrgemad kui käesoleva aasta neljandas kvartalis.

Järgmisele aastale prognoositakse maailma terasekasutuses ligi 2% kasvu, nii et ei kao see metallisektor veel kuhugi.

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077