12. september 2016
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

SystemTest – 25 aastat aktiivset arengut ja tegevust tööstusautomaatikas

Osula graanulitehase seadistustööd.
Foto: OÜ SystemTest
OÜ SystemTest tähistab tänavu novembris 25. tegevusaastat. Ettevõtte järjepidev tootearendus ja soov pakkuda klientidele ainult parimat pole lasknud neil loorberitele puhkama jääda, vaid pannud üha uusi innovaatilisi lahendusi välja töötama.

SystemTest kasvas välja Tallinna Elektrotehnika Instituudi automaatikaosakonna jõupooljuhtide automatiseeritud katsetuste laborist. Algusaastatel olid ettevõtte tegevusaladeks tööstusautomaatika süsteemide ja arvutiga juhitavate läbipääsu- ja valvesüsteemide väljatöötamine ja paigaldus. Läbipääsusüsteemidega tegelemine lõpetati 2013. aastal.

Tööstusautomaatika osas peeti kõige perspektiivikamaks koostööd Siemensiga ning juba 1994. aastal sõlmis ettevõte koostöölepingu Siemensi Nürnbergi automaatikadivisjoniga. Sel ajal polnud  Eestis veel Siemensi esindustki. Sealt saadi väljaõpe kontrollerite programmeerimiseks ning juba samal aastal kasutati Siemensi kontrollerit ühe profiilvaltspingi juhtimiseks. Saamaks oskusteavet andurite kasutamiseks ja kogemusi tööks plahvatusohtlikus keskkonnas, sõlmiti 1993. aastal Saksa firmaga Turck müügiesinduse leping.

„Edasiseks eesmärgiks seadsime tööstusautomaatika tegevussuuna kõrval välja arendada ka elektripaigaldiste projekteerimise ja kilpide koostamise suund,“ räägib juhatuse kauaaegne esimees Tõnu Pukspuu. Täna pakub OÜ SystemTest tööstusautomaatika süsteemide ja madalpinge elektripaigaldiste terviklahendusi ideest teostuseni ehk projekteerimisest kuni töösserakendamiseni. Samuti müüakse klientidele automaatika- ja madalpingekomponente.

Kogemused maksavad

SystemTestis töötab 15 inimest, kellest 10 on insenerid automaatika-, elektri- ja IT-erialal. „Meie loov kollektiiv soovib olla klientidele kompetentseks ja usaldusväärseks partneriks, pakkudes kvaliteetset teenust ning toodet. Eesmärgiks on alati rahulolev klient,“ ütleb tegevdirektor Vladimir Ivanov. Ettevõtte tugevate külgedena võib üles loetleda suurt kogemust tööstusautomaatika- ja elektriprojektide realiseerimisel,  head meeskonnatööd ning töötajate tasakaalustatud vanuselist struktuuri, kus nooruslik energia täiendab pikaajalist praktikat.

„Eesmärgiks on alati rahulolev klient,“ ütleb OÜ SystemTest tegevdirektor Vladimir Ivanov.

Ettevõtte klientideks on tööstusettevõtted erinevatest valdkondadest, aga ka paljud  infrastruktuuriettevõtted. Viimastel aastatel on enim tegutsetud keskkonnaprojektide arendamisel ja realiseerimisel. SystemTesti loodud automaatikalahendused on paljudes reoveepuhastites, veetöötlusjaamades, sadades reoveepumplates ja puurkaevpumplates. Piirkondlikesse vee-ettevõtetesse on rajatud SCADA-keskusi objektide kaugseireks ja -juhtimiseks, kasutades erinevaid sidevariante ja -protokolle. Suurim neist on AS Emajõe Veevärk SCADA-süsteem, kuhu on ühendatud üle 200 objekti. 

Suurimat töörõõmu, aga ka tõsist pingutust on pakkunud tööd puidugraanuli tehaste ehitustel. 2014. aastal ehitati Osulasse Baltimaade suurim graanulitehas, kus SystemTest teostas elektri- ja automaatikatööd alates projekteerimisest. Käesoleval aastal lõpetati Imavere graanulitehase rekonstrueerimine. Analoogseid töid on tehtud Helme graanulitehases, Launkalne ja Aizkraukle graanulitehastes Lätis ning Alytuse graanulitehases Leedus, samuti Rakveresse ehitatud söödagraanulitehases.

„Ootame uusi kliente ja uusi põnevaid projekte,“ ütleb tegevdirektor tulevikuvaadete kohta.

Uute teadmisteta konkurentsis ei püsi

SystemTest on tänulik võimaluse eest kasutada soliidsete koostööpartnerite nagu Siemens, Turck, Banner ja Comat tuge ja värskeimat infot. Vaatamata sellele, et automaatika põimub üha enam IT-lahendustega, ei või silmast lasta ka klassikalist automaatikat. Nii tuleks ära märkida „know-how-d“, mida said SystemTesti insenerid Siemensi koolituskeskuses Kanadas konveierkaalude paigaldamise ja seadistamise osas. Omandatud teadmised võimaldasid Eesti Energia AS Enefit tehases põlevkivi transpordi konveierkaalud sertfitseerida kommertsarvestuseks.

OÜ SystemTest on Kaubandus-Tööstuskoja ja Eesti Elektritööde Ettevõtjate Liidu liige. Ettevõtte juhtimissüsteem on sertifitseeritud Bureau Veritas poolt ISO 9001:2008 standardi järgi.

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077