Autor: Harro Puusild • 7. september 2016
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Kuidas analüüsida ettevõtte valgustuslahendust?

Favori toodetud Ledeni LED-valgusti.
Foto: Raul Mee
Valguslahenduste analüüsimiseks ettevõttes tuleks uurida töötajate rahulolu ja kulusid. Olenevalt ettevõtte tegevusvaldkonnast võib valgus võtta 10-60% kogu energiakulust, ütleb metallistööstusettevõtte Favor ASi arendusinsener Taavi Hallikma.

Favor toodab valgustite tootesarja Leden, mille arendamiseni jõudis ettevõte tänu vajadusele enda tehases. Olemasolev valgustus polnud piisavalt töökindel ja LED-tehnoloogia arenedes muutusid suure valgusviljakusega kiipide hinnad ettevõtte jaoks atraktiivseks. Ettevõttel oli olemas kompetents vajaliku elektroonikaga ümberkäimiseks ja oma tootmise jaoks valgusteid disainides tekkis idee minna sellest veelgi kaugemale ja nii jõuti kaubamärgini Leden.

Taavi, Kas olete terve oma tehase üle viinud Ledeni LED-valgustitele ja kui olete, siis milline on olnud rahaline võit ja energiasääst?

Tervet tehast ei ole üle viinud, sest oleme ehitamas endale Peterburi maantee äärde uut tehast, kus võtame 100% ulatuses kasutusele Leden LED-valgustid. Praegust tehast oleme kasutanud erinevate lahenduste testimiseks ja katsetamiseks. Tulemustega oleme rahul. Leden LED-valgustid on täna kasutusel Cutcenter ärisuuna vahelaos ja hoone välisvalgustusena ning Metaform ärisuuna suuremal osal laopinnast ning koostamise ja keevitamise alal. Kokkuhoid on seni kõige suurem lehelaos, kus on koos valgustite targa juhtimise Luminaires United esimese versiooniga energiasääst ligi 90% võrreldes varasema valgustusega. Rahaliselt on kogusäästu keeruline arvutada, sest lisaks kokkuhoiule energia pealt tuleneb sääst ka vähenenud hoolduskulude pealt.

Kuidas Ledenil üldiselt praegu läinud on? Kui suurt huvi olete turul tekitanud toote vastu?

Huvi turul on täiesti olemas ja meil on juba mitmeid rahulolevaid kliente, kes on valgusteid ka juurde tellinud. Käesoleva aasta esimene poolaasta läks veel suures osas tootearenduse peale ja turundusliku poolega hakkasime sisuliselt tegelema alles suve alguses. Suvi on rohkem puhkuste aeg ja suurem huvi meie valgustite vastu kindlasti tekib sügisest, mil hakkavad ka suvel ehitatavad hooned valmima, kuhu valgustust vaja on.

Hermo Soodla ja Taavi Hallikma ASist Favor osalevad 15. septembril Äripäeva teemaveebi Tööstusuudised.ee seminar-ringsõidul „Energasäästlikud lahendused“, kus räägivad energiasäästust läbi valgustuslahenduste, valgustuse arukast juhtimisest ja LED-valgustitest. Tutvu ringsõidu täpsema programmiga SIIN. Registreerida saab SIIN.

NB! Viimased 3 vaba kohta! 

Kuidas saaksid ettevõtted oma valguslahendusi kõige paremini analüüsida, millele tähelepanu pöörata? 

Kõige lihtsam on vaadata kahte aspekti. Esiteks, kas töötajad on rahul valgustatusega ja teiseks, millised on kulud valgustusele. Tihtipeale on valgustuse energiakulu muust energiakulust raske eraldada, aga olenevalt ettevõtte tegevusvaldkonnast võib see olla 10-60% kogu energiakulust. Potentsiaalset säästu targa valgustuse juhtimisega energiakulust valgustuse peale saab hinnata selle järgi, kas on piirkondi, kus valgustid kogu aeg põlevad, aga seal ei viibi kogu aeg inimesi, ja kas on piirkondi, mille valgustab osa päevast ära loomulik valgustus.

NB! Pikemat intervjuud Taavi Hallikmaga loe 21. septembril Äripäeva vahel ilmuvast Tööstuse erilehest. 

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077