Autor: Tööstusuudised.ee • 31. august 2016
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Tööstussektori maksuvõlad kasvavad

Maksuvõlgadega töötelva tööstuse ettevõtete osakaal on sektoris kasvanud.
Foto: Andras Kralla
Krediidiinfo värskest ettevõtete maksekäitumise uuringust selgub, et stabiilse majanduse ja üldiselt heal tasemel maksekäitumise taustal on ettevõtete maksuvõlad juba kolmandat aastat kasvamas. Suurima maksuvõlglaste osakaaluga paistab silma ka töötlev tööstus.

Eesti ettevõtete maksekäitumise statistikast selgub, et 2016. aasta esimesel poolel kasvasid riigile võlgu olevad summad 48,6%. Kasv toimub juba kolmandat aasta järjest ja ühtlaselt pea kõikides tegevusalades, teatas Krediidiinfo. 

Aktiivselt tegutsevate ettevõtete maksuvõlgade summad moodustasid kokku ligi 34,6 miljonit eurot. Sektoritest pea kolmekordistas maksuvõlga mäe- ja töötlev tööstus. Maksuvõlg vähenes vaid finants- ja kindlustus ning hulgi- ja jaekaubandussektoris. Mediaankeskmine maksuvõla summa oli 2 499 eurot, mis on kolme viimase aasta kõrgeim.

Maksuvõlgadega ettevõtete osakaal püsib aastaga võrreldes samal tasemel, kokku jäi riigile võlgu 5,4% ehk 4000 aktiivselt tegutsevat Eesti ettevõtet. Suurima maksuvõlglaste osakaaluga paistavad silma majutus ja toitlustussektor (10,5%) ehitussektor (10%) ning mäe- ja töötleva tööstuse sektor (9,1%).

Tööstusettevõtetel puudub kindel jalgealune. Viimastel aastatel ei ole töötleval tööstusel väga hästi läinud. Kaubandus-tööstuskoja poliitikakujundamise- ja õigusosakonna juhataja Marko Udrase sõnul on müügitulu püsinud enam-vähem stabiilsel tasemel, kuid tööstuse kasumlikkus on langenud. „Näiteks eelmisel aastal vähenes töötleva tööstuse kasum 16% võrreldes 2014. aastaga. Selle üheks põhjuseks on sisendhindade kallinemine, eelkõige tööjõukulude suurenemine kiire palgatõusu tõttu,“ täpsustab Udras.

LHV majandusanalüütik Heido Vitsur rõhutab aga vähese nõudluse probleemi. „Eesti tööstusettevõtted on pidanud vähest nõudlust viis-kuus korda enam tootmist takistavaks teguriks kui ülejäänuid, sealhulgas ka tööjõu puudust,“ selgitab Vitsur.

„Paraku mõjutab oodatust väiksem nõudlus hindu, mis aja möödudes hakkavad järk-järgult vähendama ettevõtete võimet makse tasuda. Ja kuivõrd suur osa ettevõtetest on alanõudlusest tingitud väiksemate tulude all kannatanud juba aastaid, on üsna loomulik, et osa neist on seejuures ammendanud ka võime makse tasuda.“

Loe lisa krediidiinfo blogist ja raportit loe siit

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077