Autor: Harro Puusild • 29. august 2016
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Trend energeetikas: lokaalne väiketootmine

Argo Rosin
Energeetikas on suund lokaalse väiketootmise poole, ütleb TTÜ Elektrotehnika instituuti energeetikateaduskonna vanemteadur/teadusprodekaan Argo Rosin, kes esineb 15. septembril seminar-ringsõidul Energiasäästlikud lahendused.

Argo Rosin osaleb 15. septembril Äripäeva teemaveebi Tööstusuudised.ee seminar-ringsõidul „Energasäästlikud lahendused“, kus räägib uutest ja kulutõhustatest energiatootmise lahendustest. Tutvu ringsõidu täpsema programmiga SIIN. Registreerida saab SIIN.

NB! Viimased 8 vaba kohta! 

 

Millised on uued trendid energeetikas?

Suund on lokaalse väiketootmise poole, mis toob kaasa uudsete energiasalvestuse tehnoloogiate, saarestumisvõimekusega hübriidenergiasüsteemide ning intelligentsed tarbimise juhtimislahenduste kasutamise. Eelnevat toetavad infotehnoloogilised rakendused nagu näiteks virtuaalsed elektrijaamad ning muud tarbijate ja tootjate koondumist võimaldavate lahenduste väljatöötamine.

Millised on uute trendide suurimad eelised ja puudused?

Uute tehnoloogiate tulekul on alati puuduseks nende kallidus. Aja möödudes ja konkureerivate tootjate tekkides see puudus enamasti kaob. Lahenduste kasutajate jaoks on eeliseks suurem paindlikkus, et reageerida juhusliku energiatootmise muutustele, misläbi tagatakse äärmuslikes olukordades ning suure osakaaluga taastuvenergiaallikatega süsteemides parem varustuskindlus.

Kuidas saab TTÜ aidata ettevõtet energialahenduse valimisel?

TTÜ-l ja tema partneritel on olemas kõik kompetentsid ja vahendid, et sobivaima energialahenduse valikuks teha vajalikud tehnoloogilised ja majanduslikud analüüsid. Samuti on TTÜ-l olemas kogemused ja taristu ka pilootseadmete ja -lahenduste väljatöötamiseks ning katsetamiseks, ning mida on mitmete siseriiklike ja rahvusvaheliste projektide raames ka rakendatud.

Kas tunnetate, et ettevõtjad on täna aina agaramalt paremaid lahendusi otsimas?

Jah, järjest rohkem ettevõtjad soovivad saada uute energiatehnoloogiate võimalustest  põhjalikumat ja müüjatest neutraalsemat ülevaadet. Samas ettevõtja otsib alati lahendusi nendele probleemidele, mis kõige enam pitsitavad. Kui majandusseis on tavapärasest ebasoodsam, siis otsitakse võimalusi kulude kokkuhoiuks ja/või tulude suurendamiseks. Seega ettevõtted, kelle teenuse või toote omahind on energiahinnast enim mõjutatud, on ka suuremad huvilised.

NB! Argo Rosina pikemat intervjuud saab lugeda 21. septembril Äripäeva põhilehe vahel ilmuvast Tööstuse erilehest. 

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077