Autor: Tööstusuudised.ee • 3. august 2016
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Täiendatud! Superakude tootja Skeleton sai suure rahasüsti

Skeletoni juhid Oliver Ahlberg ja Taavi Madiberk.
Foto: Eiko Kink
Superkondensaatoreid arendav ja valmistav Eesti ettevõte Skeleton Technologies sai suure arengupotentsiaaliga tehnoloogiaettevõtetele spetsialiseeruva Malaisia riskikapitali investeerimisfirma FirstFloor Capitali juhtimisel 13 miljoni euroni küündiva uue investeeringu.

Nn kolmanda vooru investeering, mis hõlmab ka olemasolevaid investoreid UP Invest ja Harju Elekter, tõstab ettevõtte koguinvesteeringute mahu 26,7 miljoni euroni. Rahasüst Skeletonil viia oma grafeenist superkondensaatorid massiturgudele ning samal ajal liikuda väärtusahelas ülespoole, pakkudes klientidele “võtmed kätte” energiasalvesüsteeme, teatas ettevõte.

Skeleton Technologies kasutab FirstFloor Capitali investeeringut superkondensaatori ja selle elektroodi disaini optimeerimiseks, et saavutada suurem mahtuvus ja tööpinge. Sellised muutused avavad ettevõtte grafeenipõhise materjali, mida tuntakse ka kui karbiidset päritolu süsinikku, täielikud võimalused.

FirstFloor Capitali tegevjuht Fahmi Hamzah ütles, et Skeleton Technologies arengueesmärkide kiire saavutamine näitas ettevõtte sobivust FirstFloori suure arengupotentsiaaliga tehnoloogiafirmade portfelli lisamiseks.

„Me usume, et ettevõttel Skeleton Technologies on suur potentsiaal mitte üksnes rahvusvahelise superkondensaatorite turu muutmiseks oma patenteeritud grafeenist superkondensaatorite abil, vaid areneda ka kasutusvalmis energiasalvestitele spetsialiseeruvaks ettevõtteks,” rääkis Hamzah, kelle sõnul kinnitavad automatiseeritud tehase käivitamine Eestis ning Saksamaale Dresdeni lähistele rajatava tehase skaleerimine 2017. aasta alguseks ettevõtte kindlat liikumist seatud eesmärkide suunas.

„FirstFloor Capitali investeerimisstrateegia on keskenduda suure arengupotentsiaaliga ettevõtetele ja tehnoloogiaettevõtetele, millel on ainulaadne konkurentsieelis, jätkusuutlik väärtuspakkumine ja tugev juhtkond – Skeleton Technologies vastab selles osas kõigile nõuetele,” lisas Hamzah.

Komponentide tarnijast lõpplahendus pakkujaks. Skeleton Technologies OÜ tegevjuht Taavi Madiberk märkis, et tulevikus on ettevõtte strateegiline eesmärk võimendada oma konkurentsieelist liikudes komponentide tarnijast energiasalvestite lõpplahenduste pakkujaks, mis loob realistliku võimaluse kasvada superkondensaatorite turu põhitegijaks.

„Tesla asutaja Elon Musk tegi julge ennustuse, et tulevikutehnika, näiteks elektrisõidukite, puhul on läbimurdeks superkondensaatorid ja mitte akud. Skeleton Technologies teeb tuleviku tegelikkuseks juba praegu, kommertsialiseerides edukalt grafeenipõhist superkondensaatorite tehnoloogiat, mis on viimase kümnendi suurim läbimurre nii energia-, kui võimsustiheduses,” rääkis Madiberk.

Tema sõnul kavatseb ettevõte jätkata mahukate investeeringutega teadus- ja arendustegevusse, et suurendada veelgi konkurentsieelist turul, mille väärtus tööstusanalüütikute hinnangul on 2025. aastaks 8,3 miljardit USA dollarit.

„Meie jaoks on FirstFloor Capitali investeering murdepunkt, märkides laienemist väljapoole Euroopat Aasia arenevatele turgudele. Eelkõige näeme peamise kasvupiirkonnana Kagu-Aasiat, mis on siiani olnud laiemalt alahinnatud,” lisas ta. Läinud kuul teatas ettevõte projektipartnerlusest, et arendada koostöös Prantsuse firmaga Flying Whales tööstuslikeks transpordirakendusteks uus põlvkond õhulaevades.

See on jätkuks ettevõtte Skeleton Technologies väljatöötatud kõrgtehnoloogiliste superkondensaatorite lahendustele Euroopa Kosmoseagentuuri projektis; maailma esimesele maanteeveokite kineetilise energia varumissüsteemile (KERS) ja veokite käivitusmoodulile.

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077