1. august 2016
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Suurbritannia tööstustoodang langes suurelt

Brexit on Briti tööstust juba räsida jõudnud.
Foto: Andres Haabu
Suurbritannia tööstustoodang vähenes juulis viimase kolme aasta kiireimas tempos, mis annab alust arvata, et Brexiti mõju Briti tööstusele on suur, vahendab Reuters.

Ühtlasi võib see tähendada, et Inglise Pank teatab neljapäeval intressimäärade kärpimisest.

Suurbritannia töötleva tööstuse ostujuhtide indeks (PMI) langes juulis 48,2 punktini. Juunis oli sama näitaja 52,4 punkti. Viimaste aastate madalaim näitaja oli seni 2013. aasta jaanuaris saavutatud 49,1 punkti tase. Tulemus enam kui 50 punkti märgib toodangu ning uute tellimuste kasvu, alla 50 aga kahanemist.

Juuli tulemuste valguses saab öelda, et Brexit on Briti tööstust juba räsida jõudnud. Uute tellimuste arv oli juulis madalaimal tasemel alates 1998. aastast.

“Uute tööstustellimuste vähenemine on kujunemas trendiks ning suurenev kuluinflatsioon tekitab tootjatele lähiajal peavalu,” lausus uuringufirma Markit vanemökonomist Rob Dobson.

Reutersi küsitletud 49 analüütikust 46 ootavad, et Inglise Pank kärbib neljapäeval intressimäära 25 baaspunkti võrra.

Suurbritannia töötleva tööstuse ostujuhtide indeks (PMI) põhineb 600 tööstusettevõtte juhi küsitlusel selle kohta, kas äritingimused on paranenud, halvenenud või jäänud samaks võrreldes eelneva kuuga.

Autor: Äripäev.ee

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077