Autor: Tööstusuudised.ee • 26. juuli 2016
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Iraan kavatseb rajada 83 uut keemiatehast

Marzieh Shahdaei
Foto: Theiranproject.com
Iraani riik püüab leida rahastust 60 miljardi dollari suurusele investeeringule, et kümne aasta jooksul naftatoodete ja maagaasi tootmist kahekordistada, kirjutab Bloomberg.

 

Hetkel käivad läbirääkimised Jaapani korporatsiooniga Mitsui & Co, ülemaailmse energiahiiuga Total ja nimetamata jäetud Saksamaa, Itaalia ja Hispaania ettevõtetega. Selle raha eest kavatseb Iraani riiklik keemiaettevõte lõpetada 55 pooleliolevat projekti ja ehitada 28 uut tootmisüksust.

Uute tootmisüksuste rajamine suurendaks aastaks 2026 toodangu kogumahtu 150 miljonile tonnile, ütles ettevõtte juht Marzieh Shahdaei, kes täidab ka naftaministri ülesandeid.

“Projektide lõpuleviimisega on olnud probleeme rahvusvaheliste sanktsioonide ja rahastusraskuste tõttu,” ütles Shahdaei.

Kui plaan teoks saab, toodab Iraan enam kui kaks korda rohkem naftatooteid kui Sabic,tootamismahult maailmas teisele kohale asetuv Saudi Araabia ettevõte.

Hetkel on Iraani naftatoodete kogumaht 60 miljonit tonni aastas, võrreldes eelmise aastaga on see tõusnud kolmandiku võrra. Naftatoodete tootmisele panustamisega kavatseb riik pärast jaanuaris lõppenud kaubandussanktsioone taas jalule aidata. Kuigi suurem osa sanktsioonidest lõpetati, jäid mõned USA kaubanduskeelud paika, välistades tehingud USA dollarites ja takistades finantstehinguid rahvusvaheliste pankadega.

2015. aasta detsembris esitles Iraani valitsus rahvusvahelistele investoritele 60 potentsiaalset projekti, kaasatud oli ka maailma suurima müügimahuga keemiatoodete ettevõte BASF SE.

Iraanile kuuluvad maailma suurimad maagaasivarud. Shahdaei sõnul teenis riik eelmisel aastal keemiatoodetelt 14 miljardit dollarit tulu, sellest 9,4 miljardit moodustas valdavalt Hiina ja Euroopa suunal toimunud eksport.

“Ettevõtted, kes meid varem ignoreerisid tulevad nüüd siia”, ütles ta. “See on nagu võidujooksu algus. Nad asuvad stardipositsioonidele, et kohe kui tõkked eemaldatakse, saaks tööle asuda.”

 

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077