8. juuli 2016
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Nafta hinnad kukkusid kahe kuu madalaima tasemeni

Foto: Andres Haabu
Nädala börsiuudised: vase hind langeb suurte varude tõttu; nikli hind tõusis kaheksa kuu tippu; tsingi turul on suur defitsiit; kulla hind tõusis kahe aasta tippu; nafta hind kukkus kahe kuu põhja.

Vase hind langeb suurte varude tõttu

Vase hind oli sellel nädalal languses, sest mure globaalse majanduse pärast süveneb ning Londoni metallibörsi varude maht tõusis kõrgeima tasemeni alates veebruarist, vahendab Bloomberg.

Metalli varud kasvasid nädala keskel kahe päevaga 18 protsenti, selgub Londoni metallibörsi (LME) andmetest.

„Euroopas on ärevad ajad ja see mõjutab ka vase hinda,“ ütles investeerimisfirma INTL FCStone’i analüütik Edward Meir. „Vaske ei aita ka asjaolu, et LME varud kasvasid ühe päevaga 23 600 tonni võrra.“

Vase hind langes nädalaga 3,1 protsenti ja reede pärastlõunaks maksis tonn 4687 dollarit. Hiina tööstuse nõrgad majandusandmed on tekitanud spekulatsioone, et riik alustab uue stimuleerimisprogrammiga. Samas on riik kogunud omale väga suured varud.

„Hiina on ostnud sellel aastal suurtes kogustes vaske. Tundub, et seda on ostetud liigagi palju ja osa tuleb turule tagasi,“ ütles Citigroupi analüütik David Wilson.

Nikli hind tõusis kaheksa kuu tippu

Nikli hind tõusis kaheksa kuu kõrgeima tasemeni, sest Filipiinide valitsus ähvardas sulgeda kaevandused, mis ei täida keskkonnanõudeid. Filipiinid on maailma suurim niklitootja.

Riigi president Rodrigo Duterte andis esmaspäeval kaevandusfirmadele mõista, et regulatsioone eiravad kaevandused pannakse kinni. Keskkonnaminister aga teatas, et nõuetele vastavad vaid kolmandik kaevandajatest.

„Nad tahavad kaevandusi kontrollida ja turgudele on see palju muret tekitanud. Nad ei kujuta ette, kust võiks Hiina edaspidi niklit saada,“ ütles Bank of China Internationali analüütik Xiao Fu.

Kaevanduste sulgemine võtab siiski aega

Järgmine päev (5. juuli) tegi nikkel aga kaheksa nädala suurima kukkumise, sest spekuleeriti, et valitsusel läheb kaevanduste sulgemisega oodatust kauem aega.

 „Nüüd kardetakse, et kaevandusi, mis ei vasta nõuetele, niipea sulgema ei hakata,“ teatasid Commerzbanki analüütikud oma avalduses. Riigi keskkonnaminister Gina Lopez ütles, et kaevanduste kontrollimine võtab kolm kuni neli nädalat aega.

Nikli hind tõusis nädalaga 3,3 protsenti 9750 dollarini tonnist. Esmaspäeval jõudis nikkel ka 10 400 dollarini tonnist.

Tsingi turul on korralik defitsiit

Tsink on viimastel kuudel näidanud head minekut, sest prognoositakse, et turg jõuab sellel aastal defitsiiti.

Pakkumise kasv on aeglane ning nõudlus paraneb, teatas Morgan Stanley. Tänu sellele tõusid hinnad selle aasta teises kvartalis 16 protsenti. Nõudlus tsingi järele on sellel aastal 144 000 tonni võrra suurem kui pakkumine, teatasid RBC Capital Marketsi analüütikud. Nende sõnul kestab defitsiit vähemalt 2020. aastani.

„Tsingil on kõigi baasmetallide seas kõige parem nõudluse ja pakkumise dünaamika,“ ütles investeerimisfirma TD Securitiesi toorainete strateeg Mike Dragosits. „Pakkumine muutub järjest kitsamaks ja see on aidanud hindadel tõusta.“

Kahe maailma suurima kaevanduse sulgemine on aidanud tsingi turu defitsiiti suruda. Lisaks sellele toetavad nikli hinda ka spekulatsioonid, et keskpangad jätkavad lõdva rahapoliitikaga.

Kulla hind tõusis kahe aasta tippu

Kulla hind tõusis aga kahe aasta kõrgeima tasemeni, sest investorid otsivad volatiilsete finantsturgude vastu kaitset.

Kulla hind tõusis kolmapäeval 1373 dollarini untsist, mis on kahe aasta kõrgeim tase. UBS Group teatas, et hind võib lühemas perspektiivis tõusta 1400 dollarini.

Investorid on ostnud väärismetalle, mille tõttu on kullaga tagatud fondide varade maht kasvanud kõrgeima tasemeni alates 2013. aastast. Hõbeda puhul on vastavad numbrid lähedal rekorditele. Eelkõige otsitakse kaitset volatiilsete finantsturgude vastu. Lisaks sellele on Brexiti tõttu vähenenud tõenäosus, et Föderaalreserv sellel aastal intressimäärasid tõstab.

„Kulla hind on tõenäoliselt jõudnud järgmise tõusufaasi algstaadiumisse,“ ütles UBSi analüütik Joni Teves. „Trend peaks nüüd süvenema, mis meelitab omakorda ostjaid juurde.“

Reedeks langes kulla hind 1355 dollarini untsist. Nädala lõikes on hind tõusnud 3 protsenti.

Nafta hind kukkus kahe kuu põhja

Nafta hinnad kukkusid aga kahe kuu madalaima tasemeni, sest USA Energia ja Informatsiooni Administratsiooni raport näitas, et naftavarud vähenesid eelmisel nädalal oodatust vähem. Ka bensiini varud kukkusid prognoositust vähem. See on üllatus, sest tavaliselt on nõudlus enne 4. juuliga (USA iseseisvuspäev) pikendatud nädalavahetust kõrge.

Brenti toornafta odavnes 6,6 protsenti ja WTI langes 7,6 protsenti. Kummagi barrel maksis reede lõunaks vastavalt 46,89 ja 45,6 dollarit.

Autor: NÄDAL BÖRSIL

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077