Autor: Tööstusuudised.ee • 8. juuli 2016
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

FOTOD: Kortermaja suuruse hiidmahuti teekond Jürist Paldiskisse

Foto: Estanc AS
Põhjamaade suurima mahutitootja Estanc AS valmistatud kortermaja mõõtu toiteveemahuti alustas teekonda Eestist Kesk-Soomesse Äänekoskisse, kus sellest saab metsatööstushiiu Metsä Fibre uue tselluloositehase katlasüsteemi üks tähtsamaid osi.

Estanci toodetud mahuti maht on 680 kuupmeetrit, kaal 136 tonni, diameeter 5,5 meetrit, kõrgus jalgadega 7 meetrit ja pikkus 32 meetrit. Metsä Groupi kuuluva Metsä Fibre uue tehase maksumuseks kujuneb 1,2 miljardit eurot, mis on Soome metsatööstusajaloo suurim investeering.

Estanci tegevjuhi Mihkel Tammo sõnul valmis hiidmahuti nelja kuuga. Lisaks tootmisele, pakkus ka mahuti transport korraliku väljakutse, sest ehkki Estanci Jüri tootmishoonest Paldiski lõunasadamasse on maad pisut üle 50 kilomeetri, kulus koos laadimistega transpordiks ligi ööpäev.

“Nii suure objekti transport nõuab tavapärasest oluliselt suuremaid ettevalmistusi nii laadimisel kui manööverdamisel,” ütles Tammo. “Viimasel hetkel muutis maanteeamet ka planeeritud marsruuti, mis nõudis meie poolt väga kiiret reageerimist ja pikendas veole kuluvat aega. Liikluse minimaalseks häirimiseks saime liikuda ainult öösel ja marsruudi planeerimisel pidime väga hoolikalt arvestama sildade kandevõimet, aga ka seda, et elektriraudtee ületuseks Kloogal oli meil tunnine aken, mille jooksul vool liinidest välja lülitatud.”

Paldiski sadamast Hankosse jõuab mahuti esmaspäeva hommikul. Enam kui 420 km pikkune reis Lõuna-Soomest Äänikoskisse kestab sealt veel viis päeva. 

Toiteveemahuti eesmärk on eemaldada (deaereerida) veest välja korrosiooni põhjustav hapnik ja süsinikdioksiid, et katel peaks kauem vastu. Kui hapnik ja süsinikdioksiid jääksid protsessi sisse, tekitaks see korrosiooni ja kulutaks kogu tootmisjaama kordades kiiremini läbi.

Metsä Fibre uues tehases hakkab tööle 1500 inimest, kuid koos seotud ettevõtetega luuakse üle 2500 uue töökoha. Tootma hakatakse seal kõrgekvaliteedilist tselluloosi ja teisi biotooteid nagu männiõli, tärpentiin, biokomposiit, biogaas ja väävelhape.

Oma toodangust 95 protsenti välisriikidesse eksportiv Estanc AS annab tööd 150 inimesele. Põhitoodanguks on surve-, tehnoloogiliste ja kütusemahutite valmistamine nii projektikeskse kui ka sarjatoodanguna.

1992. aastal asutatud Estanc ASi tootmine asub Eestis ning tütarfirmad Soomes ja Rootsis. 2013. aastal avati Rae vallas Jüris tootmiskompleks, mis võimaldas hakata valmistama keerulisi ja raskeid survemahuteid ning soojusvaheteid, mida ei olnud Eestis seni keegi tootnud. Pärast viimase juurdeehituse valmimist 2015. aasta alguses on Estanc ASil kokku üle 12 000 ruutmeetri tootmispinda.

Foto: Estanc AS
Foto: Estanc AS
Foto: Estanc AS
Foto: Estanc AS
Foto: Estanc AS
Foto: Estanc AS
Foto: Estanc AS
Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077