22. juuni 2016
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Puidutööstuse suurim mure on kiire palgakasv

Eesti puidutööstus muretseb kiire palgakasvu pärast.
Foto: Raul Mee
Puidutööstuse suurim mure on palga kiire kasv ja eriti piirab see just väiksemaid ettevõtteid, ütleb ASi Rakvere Metsamajand juhatuse liige Andres Alamets tänases Äripäevas.

Alametsa sõnul on suured tegijad loonud Eesti puitmajadest hea kuvandi ja ka eksporditakse pigem suurte tegijate toodangut.

OÜ Invester Metsahaldus ja Invester Puidukaubandus juhatuse liige Jüri Hiienurm lisas, et ostjale on puidu hind väga soodne. „Küttepuud on näiteks praegu väga soodsad,“ ütles ta ja lisas, et ka muu puitmaterjali hind on taskukohane, mistõttu eelistavad ehituse objektijuhid sageli võtta kogu materjali ühelt tarnijalt, mitte otsida eraldi soodsama hinnaga puitu.

„Väike saeveski ei jaksa reklaami teha ja meilt oskavad soodsamat materjali otsida vaid kohalikud, kes on aastaid meiega koostööd teinud,“ märkis ta.

Eesti puidutööstusele pakuvad konkurentsi näiteks Poola ja Leedu, kus palgakulud on väiksemad. „Meie toodame euroaluseid hinnaga viis eurot tükk, poolakad teevad neid neli eurot tükk, transport siia on piisavalt odav, nii et tasub tuua,“ ütles Hiienurm.

Odavate toodete tegemiseks on keeruline tööjõudu leida. „Puidu hind on muutumatu ja toote hind on muutumatu, aga tööjõukulud on kasvanud kaks ja pool korda,“ tõi ta näiteks.

Samas on tootel, näiteks euroalusel, palju variatsioone ja selle tootmise automatiseerimine on keeruline. „Üks tööline teeb päevas 100 alust, mida saab müüa hinnaga 5 eurot tükk. Samas palka tahab ta saada 800 eurot kätte,“ ütles Hiienurm.

Autor: Äripäev.ee

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077