13. juuni 2016
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Kundasse rajatakse Baltikumi esimene biometaani tehas

GreenGas Energy juhatuse liige Marko Tiiman.
Foto: Raul Mee
Kohalikule kapitalile kuuluv GreenGas Energy OÜ ja haavapuitmassi tehas Estonian Cell AS allkirjastasid pikaajalise ostu-müügilepingu, mille tulemusel rajatakse Kundasse Baltimaade esimene biometaani tootmisüksus. Investeeringu väärtus on ligi 3,5 miljonit eurot.

GreenGas Energy planeerib ühes aastas toota 6-7 miljonit kuupmeetrit biometaani, mis on võrreldav Narva, Tartu ja Pärnu liinibusside aastase kütusekogusega.

„GreenGas Energy OÜ finantseerimisel alustatakse tootmisüksuse ehitust käesoleval aastal ja toodang jõuab gaasivõrku 2017. aastal,“ ütles GreenGas Energy juhatuse liige Marko Tiiman, kelle sõnul on planeeritud aastane tootmiskogus märkimisväärne ka Euroopa Liidu tasandil. Tiimani sõnul aitab investeering täita Eesti taastuvenergia kasutuselevõtu eesmärke transpordisektoris.

Biometaani toodetakse Estonian Celli biogaasist, mida on ettevõte tänavu viie kuuga tootnud juba üle 3 miljoni kuupmeetri. „Seni oleme toodetud biogaasi ära kasutanud oma tootmisprotsessis, mille seisakute ajal oleme osa inertsist tekkivat väärtuslikku biogaasi nö taevasse põletanud. Biometaani tootmisüksus võimaldab tekkiva biogaasi täieliku ärakasutamise,“ selgitas Estonian Celli juhatuse liige Siiri Lahe.

Majandus- ja Kommunikatsiooniministeeriumi energeetika ja ehituse asekantsler Ando Leppiman tunnustas ettevõtteid julge sammu astumisel taastuvenergia tootmiseks ja Eesti energiaallikate mitmekesistamiseks. „Loodame, et potentsiaalsed tarbijad saavad siit julgustust biometaani kasutuselevõtmiseks ja KIK-iga koostöös avatud toetusmeetmetest abi taotlemiseks,“ lisas Leppiman.

GreenGas Energy’t nõustas tehingu käigus advokaadibüroo GLIMSTEDT, kes aitab välja töötada ka biometaani tootmisprojekti arendamiseks vajalikku seadusloomet. Estonian Celli õiguspartneriks oli Raidla Ellex.

Biometaan on puhtaim taastuv looduslik kütus, mille kasutamine transpordivahendites vähendab märkimisväärselt keskkonna saastamist.

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077