11. juuni 2016
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Toornafta hind tõuseb aasta lõpuks 60 dollarini?

Blogi autor Mait Kraun.
Foto: Andres Haabu
Nädala börsiuudised: Hiina terasevarude vähenemine pani rauamaagi kallinema; Citigroup tõstis rauamaagi hinnaprognoose; vase hind kukub edasi; kivisüsi üllatab analüütikuid; nikkel ja tsink jätkasid kiiret tõusu; nafta hind tõuseb edasi.

Hiina terasevarude vähenemine pani rauamaagi kallinema

Rauamaagi hind hakkas uuesti tõusma, sest Hiina terasetootjate varud vähenesid järsult. See viitab asjaolule, et Hiina terasetootmine võib jätkata kasvu, vahendab Bloomberg.

Hiinas on terase varud vähenenud viimase 13 nädala jooksul 11-l. 4. juuni seisuga oli varude maht 4 miljonit tonni.

Rauamaagi hind kallines nädalaga 9,1 protsenti ja tonn maksis neljapäeva õhtuks 52,56 dollarit.

Hiina ettevõtted tootsid aprillis rekordkogustes terast, sest lühiajaline hinnatõus võimaldas saada suuremaid kasumimarginaale. Selle tõttu kallines kiiresti ka rauamaagi hind. Samas on turul jätkuvalt ülepakkumine ja tootjad sõltuvad suuresti ekspordist.

„Terasevarud jätkasid vähenemist, mis näitas, et tootmise suurendamine pole varude taastumiseks olnud piisav,“ ütles investeerimisfirma Huatai Futuresi analüütik Xu Ke. „Fundmentaalselt on Hiina terasetööstuses jätkuvalt liiga palju pakkumist. On vaid aja küsimus, millal uus hinnalangus tuleb.“

Citigroup tõstis rauamaagi hinnaprognoose

Hiina püüab oma majandust turgutada ning kaevanduskulud suurenevad, mis lükkab edasi rauamaagi hinnalangust, teatas Citigroup, mis tõstis tooraine hinnaprognoose, vahendab Bloomberg.

Pank prognoosib, et terase tootmiseks kasutatava tooraine hind kaupleb kolmandas kvartalis 48 dollari juures ning neljandas kvartalis 46 dollari juures. Varasemalt olid prognoosid vastavalt 46 ja 38 dollarit. 2018. aastaks kukub hind aga 38 dollarini, sest pikaajaliselt on ülepakkumine siiski püsiv.

Vase hind kukub edasi

Vase hind langes madalaima tasemeni alates veebruarist. Ühtlasi on metall tegemas rohkem kui kuu aja havimat nädalat. Nimelt on varude maht sellel nädalal teinud suurima kasvu alates 2005. aastast. See pani ka kaevandusfirmade aktsiad langema.

Tooraine, mida kasutatakse kaablite ja juhtmete valmistamiseks, langes sellel nädalal 4,1 protsenti ja tonn maksis reedeks Londoni metallibörsil 4496 dollarit. Londoni metallibörsi varude maht kasvas aga 37 protsenti, mis on viimase 11 aasta suurim tõus.

„Vase varude kasv ärgitas investoreid metalli müüma ja kasumeid võtma,“ ütles investeerimisfirma BCS Global Marketsi analüütik Kirill Chuyko Bloombergile. „Vase hind võib langeda alla 4000 dollari tonnist, sest kaevanduskulud on jätkuvalt madalal ja see ei kajastu täielikult hindades.“

Kuigi Hiina majandus, mis on tööstustoorainete suurim tarbija, näitab stabiliseerimise märke, on tööstusmetalle jätkuvalt survestamas ülepakkumine.

Kivisüsi üllatab analüütikuid

Viimastel nädalatel on kivisöe hinnad tõusnud üle 50 dollari tonnist. Austraalia Newcastle’i sadama kivisüsi (Aasia turu jaoks tähtsaim kivisöe sadam) on viimase kuu jooksul kallinenud ligi 5 protsenti. Sellel nädalal on hind tõusnud peaaegu 54 dollarini tonnist, selgub Arguse andmetest. Tõsi, 2008. aasta tippudest (180 dollarit) on hind jätkuvalt tunduvalt madalamal.

Hinnatõus on tulnud analüütikute jaoks üllatusena. Kivisöele prognoositi järjekordset kehva aastat. Eelmisel aastal langesid hinnad 20 protsenti, sest kivisöe tarbimine tegi suurima languse alates 1980. aastast, selgub BP andmetest. Peamiseks põhjuseks oli Hiina nõudluse jahtumine ning maagaasi suurem kasutamine.

„Kivisöe puhul on turgude meeleolu viimaste aastate kõrgeimal tasemel,“ teatasid Citigroupi analüütikud sellel nädalal avaldatud raportis. Allpool on välja toodud Newcastle’i sadama kivisöe hind.

Teistest toorainetest kallines tsingi hind 4,6 protsenti ja tina lisas 5,5 protsenti. Kummagi tonn maksis neljapäeva õhtuks vastavalt 2063 ja 17 090 dollarit.

Tsingi turg on kasu saanud Glencore’i tegevusest. Nimelt vähendas kaevandusfirma eelmisel aastal nikli tootmist kolmandiku võrra. Lisaks sellele suleti Austraalias ja Iirimaal kaks suurt tsingikaevandust. Nilki puhul on toetavaks faktoriks prognoositav defitsiit.

Nikli hind kallines aga 5,7 protsenti ning tonnihinnaks kujunes nädala lõpus 8960 dollarit. Alumiinium lisas 2,2 protsenti ja tonn maksab 1604 dollarit.

Nafta hind jätkab tõusu

Toornafta hinnale nähakse aasta teises pooles tõusu ning see tähendab, et naftafirmad hakkavad rohkem kulutama.

Superior Energy tegevjuht David Dunlap ütles CNBC-le, et toornafta hind tõuseb aasta lõpuks tõenäoliselt 60 dollarini barrelist.

„Aasta teises pooles näeme hindasid rändamas üles, kuna OPECisse mitte kuuluvate riikide toodang hakkab langema, sealhulgas ka kildatoodang USAs. Seetõttu hakkame jõudma lähemale nõudluse ja pakkumise tasakaalule,“ ütles Dunlap.

Naftaseadmete valmistaja Core Laboratories’i tegevjuht David Demshur on samuti seda meelt, et naftaturul peaks aasta lõpuks olema suurem tasakaal. „Kuna nafta hind tõuseb, siis hakkavad ka naftafirmad rohkem kulutama. Ma arvan, et investeeringute eelarvet enam ei vähendata,“ ütles ta.

Dunlapi sõnul on nafta hinna järsk langus aga paljudele USA naftafirmadele toonud kaasa rahapuuduse ning ettevõtted asuvad kulutama alles siis, kui nafta püsib üle 50 dollari taseme.

Nädalaga kallines WTI toornafta hind 3,4 protsenti ja Brent lisas 5,7 protsenti. Kummagi barrel maksis neljapäeva õhtuks vastavalt 50,81 ja 51,97 dollarit. Rotterdami 95 bensiini hind oli neljapäeva õhtul aga 521 dollarit tonnist.

Autor: Nädal börsil

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077