Autor: Harro Puusild • 8. juuni 2016
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Kütuste aktsiisitõusu mõju metsatööstusele ulatub miljonitesse

Kütuste aktsiisitõus mõjutab palju ka metsatööstust.
Foto: Raul Mee
Võrreldes 2015. aastaga toob käesolev aasta metsatööstusele täiendavat aktsiisikulu 3,7 miljonit eurot, rääkis Graanul Investi juhatuse liige Jaano Haidla konverentsil “Väärtustame metsa – kasvatame majandust”.

„Metsatööstus kasutab olulisel määral kütust. Kui numbrid kokku lüüa ehk kui palju siis kütust kasutame ning kui keskenduda sellele, et viimasel ajal on seadusandlus hüplev, siis näeme, et mõju on suur. Näiteks kui tõstame ootamatult aktsiisi, siis mõju on selgelt näha. Sellel aastal on mõju 3,7 miljonit eurot, järgmisel aastal 6,7 miljonit eurot ja kui tõus jätkub, siis kolmandal aastal juba 10 miljonit eurot,“ rääkis Jaano Haidla konverentsil.

„Mul poleks aktsiiside tõstmise vastu midagi, aga me peame panema selle ka lähiriikide konteksti. Kas me oleme oma metsatööstusega selles regioonis ehk Skandinaavias, Lätis ja Leedus konkurentsivõimelised? Palju kulub kaupade liigutamiseks? Selge on, et oleme konkurentsist väljas, oleme mitu korda kallimad kütuse kasutamise osas,“ hoiatas ta.  

Veel hoiatas Haidla, et Eestil ei tasuks endale ise piiranguid panna. „Meil ei tasuks endale ise panna piiranguid, mida ei ole olemas. Läbi selle võiksime oma konkurentsivõimet tugevdada või vastupidi, nõrgendada,“ sõnas ta.

Täna toimub riigikogu konverentsisaalis konverents “Väärtustame metsa – kasvatame majandust”, kus Eestis tegutsevate puidutööstusettevõtete juhid tutvustavad viimasel ajal tehtud investeeringuid ning avavad tagamaid, mis ajendas ettevõtteid investeerima.

 

HEA TEADA

Kütuste aktsiisitõusu mõju metsatööstusele

Võttes aluseks 10 mln tihumeetrit puiduraieid aastast, on täiendav aktsiisikulu võrreldes 2015. aastaga:

2016. aastal - 3,7 miljonit eurot

2017. aastal – 6,7 miljonit eurot

2018. aastal – 10 miljonit eurot

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077