Autor: Tööstusuudised.ee • 2. juuni 2016
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Robootika tuleb jõuliselt lahinguväljale

Milremi THeMIS saab lahinguväljal inimest asendada.
Foto: Milrem
Sel nädalal Taiwanis toimuval mainekal tehnoloogiakonverentsil InnoVEX esines täna ettekandega Eestis roomiksõidukeid arendava Milremi ja Eesti Kaitsetööstuse Liidu juht Kuldar Väärsi, kelle sõnul muudab Eestis arendatav tehnoloogia tuleviku lahinguvälju.

Väärsi sõnul tegelevad Eesti kaitsetööstuse ettevõtted kontseptuaalselt uute lahenduste arendamisega, mis võivad tulevikus muuta nii sõja nägu kui ka jõudude tasakaalu lahinguväljal.

„Inimelu on kõige kallim vara, mida riigid lahinguväljale saadavad. Seni on paratamatus, et sõda tähendab ka paljude sõdurite eludega riskimist. Samas näeme, et algamas on uus ajajärk, kus tehnika ei ole enam lihtsalt inimest toetamas, vaid teatud ülesannetes hoopis asendab sõdureid,” sõnas Väärsi pressiteates.

Väärsi tõi Taipeis toimuval IT messi Computex raames peetaval mainekal tehnoloogiakonverentsil InnoVEX näiteks Milremi poolt arendatud mehitamata roomiksõidukit, mis saab asendada inimest lahinguväljal tänu oma laiale kasutusalale. THeMIS’it saab kasutada nii tuletoetuseks, luureks, lahingmoona transpordiks ja ka näiteks haavatute toimetamiseks ohutusse alasse. Eesti Kaitsevägi testis THeMIS’t ka Kevadtormi raames.

Targad autonoomsed süsteemid muudavad ekspertide sõnul 5-10 aasta perspektiivis oluliselt sõjaliste võimekuste arendamist ja rakendamist ning eriti kiiret arengut ennustatakse lähiaastail just autonoomsete maismaaplatvormide sektorile.

Teine kaitsetööstuse arengusuund maailmas on Väärsi sõnul jätkuvalt suuremad relvad, raskemad ja paremini soomustatud sõidukid aga ka hulgaliselt nutitehnoloogiat. “Eesti on maailmas esirinnas just tarkade lahenduste valdkonnas, mis keskpikas perspektiivis muudavad sõdurite elu mugavamaks ja turvalisemaks ning suurendavad situatsiooniteadlikkust,” rääkis Väärsi.

Mehitamata sõidukite kasutamises lahinguväljal ei ole Väärsi sõnul midagi uut, samas on tööstus veel kaugel eneseteadlikust lahendusest, mis kopeerib inimese mõtlemisvõimet. “Kui vaatame tänast tehnoloogiat, siis on olemas kõik vajalik, et tuua targad autonoomsed maismaalahendused lahinguväljale. Julgen ennustada, et näeme üha kasvava keerukusega maismaalahendusi sõjalistes ülesannetes. Ja tegemist ei ole lihtsalt kõrgtehnoloogiliste tehnikavidinatega, mis on antud jalaväe kasutusse, vaid täiesti uue võimekusega, mis muudab kaugemas tulevikus sõja nägu ning jõudude tasakaalu,” ennustas Väärsi.

Milremi THeMIS arendus toimub koostöös Kaitseministeeriumi ja Eesti Kaitseväega. Milrem teeb koostööd ka mitmete Eesti, Läti ja Leedu ülikoolide ning ettevõtetega.

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077