30. mai 2016
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Uus õppekava leevendab protsessijuhtide puudust

MTÜ Lean Enterprise Estonia partner ja konsultant Aleksandr Miina.
Foto: Raul Mee
Iga ettevõte vajab tehnoloogiliste teadmiste kõrvale ka oskusi juhtida protsesse, ent siiani valitseb tööturul kvalifitseeritud tootmis- ja teenindusjuhtide põud.

Peaaegu iga ettevõtte tegevus on suunatud välja ehk alati toodetakse midagi või pakutakse teenust. Selline tegevus või protsess on ettevõtete ja organisatsioonide jaoks tähtis, sest luuakse väärtust, mille eest klient maksab. Seda protsessi on vaja juhtida, kuid paraku on Eesti ettevõtted ja organisatsioonid siiani olukorras, kus tuntakse puudust kvalifitseeritud tootmise ja teeninduse protsesside juhtidest.

Enamasti õpetatakse valdkonna tehnoloogiat ehk erineva taseme insenere, kes tunnevad konkreetset tootmise tehnoloogiat. Samamoodi on erineva taseme spetsialistidega turunduses, finantssektoris, infotehnoloogias, tervishoius või avalikus sektoris.

Ent igas valdkonnas on vaja juhtida ka protsesse. Kas ettevõtte sisemisi – näiteks tootearendus ja finantspool või protsesse, mis algavad või lõppevad väljaspool ettevõtet. Teisisõnu, turundusosakonna juht võib väga hästi teada, milliseid turundusvõtteid kasutada, kuid samas on vaja tõhusalt juhtida turundusosakonna tööd. Tootmisjuht peab olema võimeline tootmise protsesse tõhusalt korraldama. Igas valdkonnas on olemas spetsiifiline tehnoloogia, ent protsesside juhtimise põhimõtted ja loogika on alati samad.

Muutused olid hädavajalikud. Oli viimane aeg hakata selles valdkonnas midagi muutma ning nii saigi 2014. aasta sügisel esimese sammuna algatatud tootmisjuhi kutsestandardi väljatöötamine. Standard pidi olema aluseks tootmisjuhi rakendusliku kõrghariduse õppekava koostamisele. Arvestades asjaolu, et Eestis on tootmisjuhtimise alaseid teadmisi seni antud vaid valdkonnapõhistel insener-tehnilistel või tehnoloogiapõhistel erialadel, kaardistati enne kutsestandardi väljatöötamist kõikide tööstuse valdkondade tootmisjuhtimise ühisosa. Protsessis osalesid ka töötleva tööstuse valdkondade erialaliitude esindajad.

Tootmisjuhi kutsestandard kinnitati märtsis 2015 ning see oli esimene konkreetne samm tootmisjuhtimise üldise taseme parendamise suunas.

Tootmis- või teenindusettevõtte juhtide või tippspetsialistide nõudlus tööturul kasvab pidevalt. Tallinna Tehnikaülikoolis õpetatava tootmise ja teeninduse juhtimise peaeriala käigus süvendatakse üliõpilaste teadmisi tuleviku tootmis- ja teenindusettevõtetest kui erinevate funktsioonidega tervikutest. Samuti nende koostoimimisest ning majanduslikust, sotsiaalsest, õiguslikust ja kultuurilisest ümbrusest ja selle arengust. Õpetatakse protsesside juhtimist nii ettevõtte kui tarneahela tasemel. Õppimise käigus on fookuses koostöö ettevõtetega ning palju praktilisi näiteid ning lähenemisi. Olulisemad ained on äriprotsesside juhtimine, tootmis- ja teeninduskorraldus, tarneahela juhtimine, toote ja teenuste arendamine, äriinfosüsteemid, töökeskkonna kujundamine ja ergonoomika.

Võimalik mitmeti spetsialiseeruda. Eelpool nimetatud töö tulemusena on Eestis tänapäeval võimalik õppida protsesside juhtimist suunaga tootmisele/tööstusele või teenindusele – teenindus, logistika, avalik sektor, haridus jne.

Näiteks on kohe alguses võimalik võtta tootmise juhtimise suund ning alustada Tallinna Tehnikakõrgkooli Tootmise juhtimise õppekavast ning seejärel suunduda TTÜsse õppima tootmise ja teeninduse juhtimist või tööstuse juhtimist. Võimalik on ka baaskõrgharidusena õppida mõnda valdkonna tehnoloogiat ja seejärel suunduda õppima tootmist ja teenindust või tööstuse juhtimist, täiendades end vajalike teadmistega protsesside juhtimisest.

MIS ON MIS 

Kolm võimalust õppida tootmisjuhiks

Tallinna Tehnikaülikool

Tootmise ja teeninduse juhtimise peaeriala

Juhtimise ja turunduse õppekava raames, mõeldud magistriõppe üliõpilastele, kes näevad ennast tulevikus rahvusvahelise või kodumaise tootmis- või teenindusettevõtte juhtidena või tippspetsialistidena.

Industrial Engineering and Management

Mehaanikateaduskonna rahvusvaheline õppekava, mis on välja arendatud Põhjamaade ja Balti riikide ülikoolide koostöövõrgu BALTECH ühistööna. Avatud juba pikemat aega, täitis seni ainsana vähemalt osaliselt tootmise juhtimise õpetamise rolli Eestis.

Tallinna Tehnikakõrgkool

Tootmine ja tootmis­korraldus

Tootmisjuhi kutsestandardi baasil. Olulisel kohal kõrgkooli ning tööstusettevõtete koostöö. Lisaks erialaainetele antakse ülevaade erinevate valdkondade tehnoloogilistest baasteadmistest. Esimestel kursustel tutvustatakse töötleva tööstuse valdkondi, praktika käigus saab tudeng spetsialiseeruda ja valitud suunast põhjalikumad tehnoloogilised teadmised. Vastuvõtt algab 2016. aasta sügisel.

Autor: Ingrid Joost, Aleksandr Miina, MTÜ Lean Enterprise Estonia, Tallinna Tehnikaülikool

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077