Autor: Harro Puusild • 30. mai 2016
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Fleibel kolib tootmise ühte hoonesse

Fleibeli juht Ain Vilkis detailiga, mida on painutatud uue painutuspingiga Aliko SP-8000-1600.
Foto: Raul Mee
Metallitööstusettevõte Fleibel Group loobub Männiku teel asuvast tootmishoonest ja kolib sealse tootmise kokku oma Peterburi teel asuva tootmishoonega.

Kolimisega plaanitakse lõpule jõuda 1. juuniks.

“Ühe katuse all suudame kindlasti palju paremini kasutada nii tööjõudu kui seadmeid. Samuti säästame aega ja raha, sest meil ei ole vaja enam oma tooteid ja detaile edasi-tagasi transportida,” ütles Fleibel Group OÜ juhatuse liige Ain Vilkis.

Uutes ruumides on nüüd täiesti eraldi suurem keevitustsehh ning eraldi mehaanikaosakond. Eraldi ruumid on ka alumiiniumi keevitamiseks ja plasmalõikuseks. 

“Kõik see võimaldab parandada nii kvaliteeti kui ka tööliste töötingimusi. Töötingimuste osas võib veel märkida, et keevitustsehhi tulevad kaks õhufilterseadet, mis puhastavad õhu nii keevitusgaasidest kui ka mehaanilisest tolmust. Tänu sellele jääb ka kogu keevitusprotsessis tekkiv soojus ruumi ja võimaldab säästa talvistelt küttekuludelt,” sõnas Vilkis.

Pidev ruumipuudus. Fleibel Group kolis Peterburi teele 2007. aastal. Hoone teist poolt kasutas samal ajal Saare Dolomiit. Sealne pind jäi aga Fleibelile kitsaks ja 2010. aastal võeti Männikul 1000 ruutmeetrit tootmispinda juurde. “Ka sellest pinnast ei jätkunud kuigi kauaks ja uute seadmete soetamiseks saime Männikul juurde võtta teisegi 1000ruutmeetrise ruumi,” lisas Vilkis.

“Kuna kogu tootmine arenes kiiresti, siis oli pidevalt vaja kiiresti lahendada ruumipuuduse probleemi. Selle tulemusena oli nüüd tootmiskorralduses väga suur segadus ja tootmine ebaratsionaalne, sest valmis detaile ja konstruktsioone tuli pidevalt vedada Männikult Peterburi teele ja sealt jälle tagasi Männikule. See oli suur ajaraiskamine ja väga kulukas,” selgitas Vilkis, miks kolimine nüüd ette on võetud.

Koondumine Peterburi teele saab teoks ka tänu Saare Dolomiidi lahkumisele. “Saare Dolomiidil oli ka tootmisüksus Saaremaal ja et ettevõte otsustas oma tootmise Tallinnast ära Saaremaale kokku kolida, siis vabanes Peterburi teel kogu see hoonete kompleks. Kuna meie oleme juba kaua otsinud kohta, kuhu saaks kogu tootmise kokku viia ja ka edaspidi laiendada, siis oli see meile ahvatlev võimalus,” märkis Vilkis.

Vahetatakse välja ka töötlemiskeskus. “Kolimisega seoses otsustasime välja vahetada ka CNC-töötlemiskeskuse Tos Varnsdorf WHQ 13. Vanal töötlemiskeskusel oli võimalik töödelda kuni 3,5meetriseid detaile, uuega saab töödelda kuni viie meetri pikkuseid detaile. Uude tsehhi paigaldasime ka uue suure Aliko lehtmetalli painutuspingi SP-8000-1600. See painutuspink võimaldab painutada kuni 8meetriseid detaile painutusjõuga kuni 1600 tonni,” rääkis Vilkis ja lisas, et Aliko SP-8000-1600 on Eestis suurim painutuspink.

“Seadmetest ostsime veel uue CNC-treipingi Mastrum 550 ja paigaldasime tsehhi desse uued 12,5tonnise tõstejõuga kraanad. Kõik need meetmed annavad meile uusi võimalusi tootmise edasiseks laiendamiseks ja suurema lisandväärtusega töödeks,” rääkis Vilkis.

Tema sõnul on kõik investeeringud tehtud omavahendite ja liisingute abil.

 

Fleibel Group OÜ

Spetsialiseerub masinaehituslike keevituskonstruktsioonide ja detailide valmistamisele ja töötlemisele.

Alustas tegevust 2000. a

Omanik ja juht Aivo Vilkis

Käive mulu 3,8 mln eurot

Töötajad mullu 69

“Kui 2010. aastal praeguse vana töötlemiskeskuse ja laserlõikuri ostsime, siis taotlesime ka EASist investeeringutoetust. Siis osteti Eestis mitu analoogset töötlemiskeskust ja meie olime ainsad, kes ostsid need seadmed ilma EASi toetuseta, sest teised tunnistati meist paremateks,” meenutas Vilkis.

6–7 töökohta igal aastal. “Üks meist parem, AS Ilmarine läks varsti pärast­ toetuse saamist pankrotti. Fleibel tuli aga 2014. aastal gaselliks,” juhtis Vilkis tähelepanu. “Eks võib arutada, kus oleks Fleibel praegu, kui ka meie oleksime toetust saanud. Meie seame oma samme võimaluste piires ja oleme igal aastal juurde loonud 6–7 töökohta,” sõnas ta. 

Veel ütleb Vilkis, et kindlasti on ka Fleibelil plaane edasisteks arenguteks. “Need nõuavad aga uusi investeeringuid ja vajadus uuteks investeeringuteks on suur. Teiselt poolt tuleb jälgida ka, et võetud kohustused liiga suureks ei paisuks. Praegu on aga kõige tähtsam need tänavused uued investeeringud efektiivselt kasutusele võtta ja kasutada ära kõik võimalused, mida uutes tootmisruumides on võimalik saavutada,” ütles ta. 

Fleibel Groupil on kolimine Peterburi teele plaanis lõpule viia tänavu 1. juuniks. Hoones saab olema kokku 4300 ruutmeetrit tootmispinda. Koos kontori ja olmeruumidega on kogupind 4700 ruutmeetrit.

 

MIS ON MIS

Uus painutuspink Aliko SP-8000-1600

Painutuspikkus: 8 meetrit

Painutusjõud: 1600 t. Tavaterase S355 puhul on võimalik painutada 8 meetri pikkuselt kuni 30 millimeetri paksust materjali

Investeering: üle 0,5 mln euro  

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077