Autor: Harro Puusild • 27. mai 2016
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

3D-printimine aitab toote kiiremini turule

Infotark AS juhatuse liige Margus Ross.
Foto: Harro Puusild
3D-printeri kasutamine muudab tootearenduse kiiremaks ja aitab toote kiiremini turule, rääkis Infotark AS juhatuse liige Margus Ross 3D-printimise konverentsil.

„Eelmisel aastal võtsime tööle inimese, kes on tegelenud 3D-printeritega. Ja et olla 3D Systemsile Eestis ametlik partner, ostsime ka ühe professionaalse demoprinteri, millega teeme ka erinevaid töid näiteks haridusasutustele,“ rääkis Ross.

Ross lisas, et 3D-printereid kasutatakse täna palju, neil on suur mõju ja neil on ka tuhandeid kasutusvõimalusi. Laias laastus jaotatakse võimalused nelja gruppi. Esiteks kommunikatsiooni- ja kontseptsioonimudelite tegemine, teiseks prototüüpide tegemine, ettevalmistus tootmiseks ehk töövahendite tegemine (näiteks rakised) ning lõpptooted. „Võimalik on teha reaalseid prototüüpe. 3D-printimine ei asenda traditsioonilist tootmist, aga see annab juurde lisavõimalusi, võimaluse teha asju, mida näiteks varem ei olnud võimalik teha,“ rääkis Ross.  

Veel rääkis Ross, et tootearendamisel on soovituslik teha muudatusi algfaasis, sest kui ese jõuab tootmisse, siis on disain „lukus“ ja sellisena toode ka turule jõuab. „3D-tehnoloogia on kontseptsioonimudeli disaini viinud aga täiesti uuele tasemele. 3D suurim eelis ongi see, et me saame teha rohkem ja kiiremini kontseptsioonimudeleid. Juba algusjärgus on võimalik välja lasta 5-6 erinevat versiooni ja see aitab palju paremini disainiotsuseid teha,“ selgitas Ross. „Kokkuvõttes viib see toote palju kiiremini turule.“

Kui suudame enne tootmist läbi viia näiteks 10 katset, siis on ka toode Rossi sõnul lõpuks parem. „See võimaldab tootearendust kiiremaks muuta. Näiteks kui ainule paar korda testid ja mõtled, et „käib küll“, ning seejärel saadad tootmisse, siis ka see lõpptoode, mis turule jõuab, lõpuks „käib küll“.

Kui rääkida tööstuslikest ja professionaalsetest printeritest, siis ka nende printerite tulemus on väga hea. „3D-printer annab võimaluse toodet rohkem täiendada. Ka näiteks investorite leidmine on lihtsam. Kui teil on tooteidee, siis paberil on seda raske esitleda. Kui teil on pakkuda lõpptootega väga sarnane toode, siis on kommunikatsioon lihtsam ja see annab suure eelise,“ märkis Ross.

Rossi sõnul on 3D-printerite kasutamine toonud töövahendite, näiteks rakiste või valuvormide, valmistamisse toonud suure revolutsiooni. „Seal on olnud suur ajavõit,“ toonitas ta. „Võiks isegi öelda, et 3D-printeriga on võimalik teha asju, mida freesimine ei võimalda. Üks ei asenda teist, aga see annab juurde lisavõimaluse,“ sõnas ta

3D-printer aitab kaasa ka laojääkide optimeerimisel. „Üks on asi on laojääkide vähendamine, sest te prindite asju ja nii palju, kui palju parajasti vaja on. 3D võimaldab neid asju optimeerida,“ märkis ta.

Enam kui 50 inimest on täna kogunenud Äripäeva teemaveebi tööstusuudised.ee korraldatud 3D-printimise konverentsile, kus räägitakse 3D-printimise võimalustest ja tulevikust.

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077