13. mai 2016
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Soomest ja Saksamaalt tulid üllatavad uudised

Saksamaa majanduskasv oli viimase kahe aasta kiireim.
Foto: Reuters/Scanpix
Eestile oluliste ekspordi sihtkohtade majandus on tublisti kerkinud, meie maailmajao üks kiiremaid kasvajaid jääb Kagu-Euroopasse.

Saksamaa majanduskasv oli viimase kahe aasta kiireim, lõigates kasu peamiselt koduturult ning kompenseerides sellega vajakajäämisi rahvusvahelises kaubanduses. Riigi sisemajanduse koguprodukt kasvas möödunud kvartalis 0,7 protsenti, ületades sellega Bloombergi analüütikute 0,1 protsendipunkti võrra madalamaid ootusi. Võrreldes möödunud aasta sama ajaga on Saksamaa majandus kasvanud aga 2,7 protsenti.

Saksamaad iseloomustab rekordiliselt madal töötuse määr, mis aitas kaasa tarbimise kasvule. Samuti on riigi majandust aidanud Euroopa Keskpanga stimuleerivad meetmed. „Nii eramajapidamiste kui ka riigisektorite tarbimine kasvas aasta algul märgatavalt,“ kirjeldasid analüütikud kasvu põhjusi.

Ka Eesti põhjanaaber Soome suutis esimeses kvartalis oma sisemajanduse koguprodukti kasvatada 0,4 protsendi võrra. Võrreldes eelmise aasta sama ajaga on riigi SKP kasvanud aga 1 protsendi võrra.

Suure hüppe tegi ka Rumeenia, kelle sisemajanduse koguprodukt kasvas esimeses kvartalis võrreldes eelmise aasta sama ajaga 4,3 protsenti. Rumeenia on üks Euroopa kiiremini kasvavaid majandusi.

Majanduseksperdid ennustavad kogu euroalale selle aasta esimeseks kvartaliks 0,6 protsendilist majanduskasvu.

Autor: Äripäev.ee

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077