13. mai 2016
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Rauamaagi buum ja krahh

Blogi autor Mait Kraun.
Foto: Andres Haabu
Nädala börsiuudised: liitium on investorite seas järjest kuumem teema; Jaapan surub kivisüsi hinda alla; rauamaak: kolme nädala jooksul buum ja krahh; vase hind jätkas langust; nafta hind tõusis ka sellel nädalal.

Liitium on investorite seas järjest kuumem teema

Liitium on viimasel ajal olnud üks kuumimatest toorainetest. Hinnad on märkimisväärselt kasvanud ning prognoosid on roosilised, vahendab Reuters.

Samas on üks probleem – liitiumisse investeerimine on riskantne ja äärmiselt keeruline. Liitiumiga ei kaubelda ühelgi suuremal börsil ning futuurid ja swapid puuduvad. Futuurid on üks peamisi viise, kuidas investorid toorainetesse investeerivad. Parim viis liitiumisse investeerida on läbi aktsiate.

Liitiumi hinnad on Hiinas kallinenud 7000 dollarilt 20 000 dollarini, selgub uuringufirma CRU andmetest. Tööstuse veebilehe Asian Metali andmetel on liitiumkarbonaadi hind tõusnud viimase 12 kuu jooksul 76 protsenti.

Peamiselt on liitiumi hinnatõusu seostatud niinimetatud Tesla-efektiga. See tähendab, et elektriautode populariseerimine suurendab nõudlust ka liitiumi vastu. See tekitab omakorda liitiumi defitsiiti.

Jaapan surub kivisüsi hinda alla

Jaapan on hakanud Kolumbiast märkimisväärsetes kogustes kivisüsi importima, mis survestab hindu ja on peavaluks Austraalia ja Indoneesia kaevandajatele.

Viimati importis Jaapan Kolumbia kivisütt 2014. aasta jaanuaris, selgub valitsuse andmetest. Mitmete kauplejate sõnul ulatusid kogused 50 000 – 100 000 tonnini.

„Lõuna-Korea tegi hiljuti Kolumbiast suured tellimused. Teised Aasia ettevõtted nägid seda ning hakkasid samuti tellimusi tegema,“ ütles üks kivisöe importija kolmapäeval.

Kolumbia kaevandajad on suutnud oma kuluefektiivsust parandada ning veohinnad on alanenud. See on võimaldanud kasumliku tarne ka Aasiasse. Ettevõtted otsivad uusi sihtturge, sest Euroopa ja USA nõudlus on toppama jäänud.

Kivisöe hind on Austraalia Newcastle’i terminalis langenud märtsist alates 5 dollari võrra 50,55 dollarini tonnist. See ei ole kaugel rekordmadalast hinnast (48,60 dollarit), mis saavutatid selle aasta jaanuaris.

Rauamaak: kolme nädala sees nii buum kui ka krahh

Rauamaak on kolme nädala jooksul läbinud buumi ja krahhi. Kiirele hinnatõusule järgneva languse eest hoiatasid paljud analüütikud ja nüüd on see tõeks saanud, kirjutab Bloomberg.

Eelmisel nädalal langes rauamaagi hind 12 protsenti. Sellel nädalal langes hind ligi 9 protsenti. Prognoosid, et Hiina spekulantide ajendil tõusa hakanud rauamaak tuleb alla tagasi, on tõeks saanud. Hinnatõus tekitas ka kaevandajates elevust, kes oma tootmist kohe suurendasid. Ka terase hinnad on suuna alla võtnud ning see on vähendanud Hiina tootjate kasumimarginaale. See omakorda vähendab nõudlust rauamaagi vastu.

„Rauamaagi hind on olnud sellel aastal ameerika mägedel,“ ütles HSBC Holdingsi Austraalia peaökonomist Paul Bloxham. „Hiljutine hinnalangus, mille osaliselt põhjustas spekulatiivse kauplemise piiramine, tõi rauamaagi hinna turu põhinäitajatega rohkem vastavusse. Arvame, et edasine hinnalangus on tõenäoline.“

Goldman Sachs teatas juba 22. aprillil, et rauamaagi hinnatõus pole jätkusuutlik ning Hiina teraseturu paranemine oli „ajutine kõrvalekalle“ turu põhinäitajatest. Samal arvamusel olid ka Fitch Ratings ja Brasiilia Itau Unibanco Holding SA.

Rauamaagi tonnihind oli reede hommikuks langenud 55,05 dollarini.

Ka teiste tööstusmetallide hind oli sellel nädalal languses. Vase hind langes 3,6 protsenti 4613 dollarini tonnist, sest Hiina varud on suureks paisunud ning spekuleeritakse, et importi hakatakse vähendama.

Alumiinium odavnes 3,9 protsenti ja tonn maksis reede hommikuks 1545 dollarit. Tina tonnihind langes samuti 3,9 protsenti 16 675 dollarini. Nikli hind kukkus 4,3 protsenti. Ainukesena tõusis tsingi hind – 0,5 protsenti 1870 dollarini tonnist.

Nafta hind tõusis ka sellel nädalal

Nafta hind jätkas tõusu ka sellel nädalal, sest Nigeeria naftatootmises toimusid katkestused ning Rahvusvaheline Energiaagentuur tõstis 2016. aasta naftanõudluse prognoosi.

Teisalt jõudsid USA naftavarud kuue kuu kõrgeima tasemeni, aga see ei peatanud hinnatõusu. Rahvusvaheline Energiaagentuur tõstis 2016. aasta naftanõudlus prognoosi 1,2 miljoni barrelini päevas (enne 1,16 miljonit barrelit päevas).

Brenti toornafta kallines nädalaga 6,5 protsenti ja WTI lisas 4,6 protsenti. Kummagi barrel maksis reede hommikuks vastavalt 47,76 ja 46,29 dollarit.

„Ainuüksi tehnilise pildi järgi võib nafta hind tõusta lühiajaliselt 51 dollarini,“ ütles Jim Ritterbusch naftaturu konsultatsioonifirmast Ritterbusch & Associates. Ritterbusch prognoosib, et järgmisel kuul hakkavad hinnad siiski langema. Põhjuseks võib osutuda potentsiaalne dollari tugevnemine või Hiina majandusandmete halvenemine, lisas ta.

Autor: Nädal börsil

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077