13. mai 2016
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Äikeseperiood läheneb: telli pikse- ja liigpingekaitse tasuta auditeerimine

Foto: OBO Betterman
Sooja perioodi lähenedes muutub oluliseks kaitsta ehitisi või tehnovõrke äikese eest, kuna välgulöögist tekkiv kahju võib olla pöördumatu.

Pikselöögist tingitud vigastuse tüüp (elusolendite vigastus elektrilöögi tõttu, füüsikaline vigastus või elektri- ja elektroonikasüsteemide rike) võib kaitstavas ehitises tekitada kahju, mis sõltub ehitise omadustest ja sisaldisest.

Arvestada tuleb:

- ehitise või tema sisaldise vigastustega (kaasnevad tööseisakud);

- ehitisega seotud elektri-ja elektroonikasüsteemide riketega (kaasnevad tööseisakud);

- ehitises või ehitise lähedal olevate elusolendite surma/vigastustega.

Ehitise piksekaitse vajalikkuse üle otsustamisel tuleb lähtuda eelkõige jurisdiktsiooni omavate asutuste ettekirjutustest ja ka objekti-kohasest riskianalüüsist.

Paigaldiste kaitse valikul arvesta tundlikumate elementide omadusi

Viimaste aastakümnete jooksul on nii elektri- kui ka infotehnikas olnud pöördelisi hetki, millest olulisem mikroprotsessorite kasutuselevõtt mitte üksnes infotöötlusseadmetes, vaid ka peaaegu kõigis automaatjuhtimis-, kaitse-, mõõte-, reguleerimis- ja signalisatsioonisüsteemides ning automaatselt talitlevates elektritarvitites.

Madalpinge-elektripaigaldistes ja isegi üksikseadmetes on elektrilised, elektroonika- ja infotehnika elemendid sedavõrd üksteisega läbi põimunud, et paigaldise kaitse valikul ümbruse toimete eest tuleb alati arvestada nendele toimetele kõige tundlikumate elementide omadusi. Eriti käib see nõue liigpingekaitse kohta.

Elektri-, eriti aga mikroelektroonikaseadmeile ohtlikud liigpinged tekivad pikselahenduste, lülitustoimingute ja võrgurikete tõttu. Nähtuste sagedus on suur ning ühe või mitme kalli seadme rikkest tekkinud kahju sedavõrd oluline, et tõhusa liigpingekaitse kasutamine on äärmiselt vajalik. Seetõttu sisaldavad nüüdisaegsed rahvusvahelised ja rahvuslikud madalpingepaigaldiste ehitust käsitlevad normdokumendid, sealhulgas ka Eestis, mitmeid meie jaoks uusi ja küllaltki rangeid nõudeid liigpingekaitse realiseerimiseks.

Piksekaitse- kui ka liigpingekaitse süsteemide arendamisel kuulub 1911. aastal Saksamaal asutatud OBO Bettermann Euroopa turuliidrite hulka. Ettevõtetele pakutakse pädevat abi mõlema süsteemi olukorra hindamisel, misjärel väljastatakse vastavad auditeerimisaruanded (olukorra reaalhinnang, soovitused). Kontrolli Eestis kehtiva Euroopa standardi (RVS-EN 62305) põhiselt teostatakse tasuta ning kohustust seadmete ostuks ei ole. Küll aga võib soovi korral seadmed soetada müügipakkumiste põhjal. 

OBO Bettermanni pakutavatest seadetest saad ülevaate kodulehelt SIIT. Võta ühendust telefonil (+)372 6519 870 või SIIN.

OBO Bettermanni tasuta pikse- ja liigpingekaitse olukordade auditeerimine ettevõtetes.
Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077