Autor: Tööstusuudised.ee • 9. mai 2016
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Nelja Energia alustas energia tootmist oma suurimas tuulepargis

Nelja Energia grupi juhatuse esimees Martin Kruus.
Foto: Andras Kralla
Taastuvenergia ettevõte Nelja Energia alustas elektri tootmist oma Baltikumi suurimas tuulepargis. Šilute tuulepark asub Edela-Leedus ning koosneb 24-st 2,5 MW tuulikust koguvõimsusega 60 MW. See moodustab Leedu tuuleenergia koguvõimsusest 12 protsenti.

Šilute tuulepargi ehitus algas 2015. aasta alguses pärast osalemist uute elektri tootmisvõimsuste vähempakkumisel, mis võideti kui madalaima energia hinnaga pakkuja. „Kõik ehitus- ja elektritööd on nüüdseks lõpetatud ning oleme tuuleparki lülitamas tuulik tuuliku järel elektrivõrku,“ kommenteeris UAB 4energia direktor Tadas Navickas pressiteates. Tema sõnul on Šilute tuulepargi koguinvesteeringu suuruseks üle 100 miljoni euro.

Šilute tuulepargi prognoositav aastane elektritoodang on 230 GWh, mis Nelja Energia grupi juhatuse esimehe Martin Kruusi sõnul on märkimisväärne edasiminek. „Šilute tuulepargis on Baltikumi ühed parimaid tuuleolud. See koos suuremate rootorite ja kõrgemate tornidega ehk uue põlvkonna tuulikutega võimaldab võrreldes eelmise põlvkonna tehnoloogiaga toota ligi poole rohkem elektrit,“ märkis Kruus. Šilute tuulepargi tuulikute masti kõrgus on 110 meetrit ning rootori läbimõõt 120 meetrit.

Nelja Energia on Põhjamaade ja Eesti kapitalil baseeruv Baltikumi suurim tuuleenergia tootja ja arendaja. Firmal on Baltikumis tuuleparke koguvõimsusega 280 MW ning ettevõtte bilansimaht on rohkem kui 400 miljonit eurot. Nelja Energia värskeimad projektid on 60 MW Leedu Šilute tuulepark koguinvesteeringuga rohkem kui 100 miljonit eurot, koostootmisjaam ja pelletitehas Lätis koguinvesteeringuga 30 miljonit eurot ning Tooma tuulepargi 7,05 MW laiendus Eestis, mille koguinvesteering on 11,5 miljonit eurot.

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077