Autor: Harro Puusild • 29. aprill 2016
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

3D-printer trügib tööstusesse

TTÜ sai möödunud aastal kätte 3D-metalliprinter ja pakub nüüd ettevõtjatele võimalust printida ka metallesemeid.
Foto: Harro Puusild
Masinaehituslikke erilahendusi projekteeriva Insero OÜ tegevjuht Oliver Mets ütleb, et mitmed ettevõtted kasutavad 3D-printimist seeriatootmises ja 3D-printimist hakkame tulevikus tööstuses aina enam nägema.

“Mitmed uuenduslikud ettevõtted meditsiini, auto-, lennu- ­­ja sõjatööstuses on kasutamas 3D-printimist seeria­tootmises komponentide valmistamiseks. Usutavasti seda tüüpi rakendusi hakkame üha rohkem edaspidi nägema. Juba praegu on olemas kvaliteetseid 3D-printereid ning materjalide valik on samuti laienemas,” ütleb Mets.

Ta lisab, et praegu on peamisteks 3D-printimisel kasutatavateks materjalideks jätkuvalt erinevad termoplastid, mille kõrval on väiksemal määral metallisulamid, keraamika, biomaterjalid.

Millal tasub kaaluda 3D-printimist? “Keerukamate prototüüpide valmistamise meetodi valiku puhul on 3D-printimisel enamasti eelis nii hinna kui ka valmistamise aja osas. Traditsioonilised valmistusmeetodid on esimeseks valikuks, kui prototüübi funktsionaalsust mõjutavad oluliselt lõpptoote materjali omadused, detaili geomeetria täpsus või pinna kvaliteet,” jätkab Mets.

Oliver Mets esineb 27. mail 2016 toimuval 3D-printimise konverentsil „3D-printimine kui ärikasvataja Eesti majanduses - pigem tänapäev kui tulevik“.

3D-printimise konverents koondab olemasolevad teadmised ja kogemused ning jagab neid kuulajatega. Konverentsil räägime uutest tehnoloogiatest ja nende võimalustest ning anname mõtteid, kuidas edendada innovatsiooni ja tõsta oma ettevõtte konkurentsivõimet.

Kuni 29.04 kehtib soodushind 199 EUR+km (täishind 249+km)

Tutvu täpsema kavaga SIIN ja registreerida saab SIIN.

“Turul on küll olemas erinevate materjalide ja kvaliteedi võimekusetega printereid ning teenusepakkujaid, kuid nende puhul taandub valiku tegemine maksumusele ja kättesaadavusele, mis võib kajastuda pikemas tarneajas.”

Takistuseks veel materjal ja täpsus. Metsa sõnul takistavad tehnoloogia laialdasemat kasutusele võtmist ka täpsus ja materjali valik. “Praegu pakutav 3D-prinditava materjali valik ning võimalik saavutatav täpsus on maksumuse kõrval olulised parameetrid, mis takistavad tehnoloogia kasutusele võtmist laialdasemalt,” ütleb ta.

“Arvestades, et printimise võimekust mõningateks rakendusteks on arendatud lõpptoote kõlbulikuks alles viimaste aastate jooksul, siis võib eeldada, et lähitulevik on tiheda 3D-printerite valmistajate konkurentsi tulemusena langetamas seadmete hindasid ja parandamas nende suutlikkust,” märgib Mets. 

 

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077