Autor: Tööstusuudised.ee • 20. aprill 2016
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Premia emafirma ostab Rumeenia jäätisetootja

Premia jäätisetootmine.
Premia emafirma, Läti ettevõte Food Union allkirjastas lepingu, millega omandab Rumeenia suuruselt teise jäätisetootja Alpin57Lux. Tehinguga laiendab ettevõte oma müügivõrgustikku Ida-Euroopas.

Food Unioni asutaja ja omaniku, Andrei Beshmelnitski sõnul on Alpin57Luxi moodne tehnoloogia ja infrastruktuur, aga ka tooteportfell tõeliselt muljetavaldav. „Tegu on ettevõttega, mida juhib tugev perekond ja professionaalide meeskond, kes suhtub jäätisesse, aga ka kondiitri- ja pagaritoodetesse suure kirega ning plaanib pühenduda ka tulevikus Alpin57Lux äri edasisele arendamisele Food Unioni grupis. Meie kogemus piima- ja jäätisetööstuses ning regionaalne haare aitavad tagada Alpin57Lux jätkuva arengu,“ ütles Beshmelnitski pressiteates. 

Alpin57Lux on 100% Rumeenia kapitalil põhinev perekonna omandusse kuuluv jäätisetootja, mis tegutseb Sebese linnas. Sebese tehas tegutseb uuel tööstusplatvormil moodsate tootmis- ja laohoonete ning uuema põlvkonna jäätisetootmise liinidega, järgides toidu kvaliteedi ja ohutuse integreeritud juhtimise süsteemi.

„Alustasime 1993. aastal „rohujuuretasandilt“ perekonna usu ja toetuse najal. Täna toodame päevast päeva üle 80 tonni jäätist, meie pagariüksus müüb Romcherie kaubamärgi tooteid ning toodame ka Maestro Alpin külmutatud juurvilju. Alpin57Lux enam kui 450-liikmelise meeskonna tööd märkas strateegiline investor, kelle arengukava ühtib meie plaanidega. Kindlasti näeme eesseisvate aastate jooksul senisega võrreldes veelgi suuremat kasvu. Meie armastusega loodud tooted väärivad Food Unioni finantstuge,“ sõnas Ioan Istrate, Alpin57Lux vähemusosanik, kes jätkab ettevõtte juhtimist.

Alpin57Lux jäätiseportfelli kuulub üle 100 erineva jäätise ning värsked ja külmutatud kondiitri- ja pagaritooted. Ettevõttele kuulub 20% turuosa ning 2015. aasta käive oli ligikaudu 18 miljonit eurot.

Premia tegevjuhi Aivar Ausi sõnul Premia emafirma tehingu järel Eesti jäätist Rumeeniasse ja Norrasse tarnima ei hakka, aga tulevikus kaalutakse kindlasti grupi tasandil võimalusi, kuidas erinevates riikides tegutsevate ettevõtete abil suuremat sünergiat saavutada. „Iga tehing, mis kasvatab Food Unioni  haaret, muudab ka Premia tugevamaks. Meil on hea meel, et oleme osa sellisest elujõulisest jäätisetootjate grupist,“ kinnitas Aivar Aus.

Tegu on juba teise suurtehinguga käesoleval aastal – aprilli algul ostis ettevõte Norra kolmanda suurima jäätise- ja külmutatud magustoitude tootja, 50-aastase ajalooga ettevõtte Isbjørn Is. Tänase seisuga kuuluvad Food Union gruppi lisaks Premia Tallinna Külmhoone AS-ile veel kuus ettevõtet: Rīgas Piena Kombināts, Rīgas Piensaimnieks ja Valmieras Piens Lätis, Premier Is Taanis, Isbjørn Is Norras ja  äsja omandatud Alpin57Lux Rumeenias.

Food Unioni gruppi kuuluvad Baltikumis ja Põhjamaades Läti kolm suurimat piimatööstust ja jäätisetootjat AS Rīgas piena kombināts (Riia Piimakombinaat), AS Valmieras piens (Valmiera Piim) and SIA Rīgas piensaimnieks (Riia Meierei), Eesti juhtiv jäätisetootja Premia, Taani juhtiv jäätisetootja Premier Is, Norra kolmas suurim jäätisetootja Isbjørn Is ja Rumeenia teine suurim jäätisetootja  Alpin57Lux.

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077