8. aprill 2016
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Vasetootjate päästerõngas on autotootja Tesla?

Blogi autor Mait Kraun.
Foto: Andres Haabu
Nädala börsiuudised: kas Tesla päästab vasetootjad?; vask on tegemas kolme kuu halvimat nädalat; alumiinium sai hoo sisse; Austraalia ennustab rauamaagi taastumist; Kuveit pani nafta hinna tõusma.

Kas Tesla päästab vasetootjad?

Maailma vasetootjad ja kauplejad loodavad, et vasenõudlust aitab peagi turgutada elektriautode populariseerimine. Seda just pärast Telsa Model 3 väljatulekut, vahendab Financial Times.

Ivanhoe Minesi asutaja ja miljardär Robert Friedland ütles Santiagos toimunud konverentsil, et iga Tesla sees on 65 kilogrammi vaske. Friedland ütles, et tema ettevõte teeb Teslaga koostööd.

„Vask on metallide kuningas,“ ütles ta. „Maailmas on palju ökoloogilisi ja keskkonna probleeme. Kõigi lahenduste puhul jõuame alati tagasi vaseni. Nii on päikeseenergia, tuuleenergia ja ka elektriautode puhul.“

Tõsi, vaske võidakse elektriautodest järjest rohkem kasutada. Analüütikute sõnul on aga nõudluse jahenemine Hiinas niivõrd suur, et see elektriautod ei aita hind eriti tõsta.

Vask on tegemas kolme kuu halvimat nädalat

Vask on tegemas halvimat nädalat alates jaanuarist, sest kardetakse, et Hiina nõudlus ei ole varude vähendamiseks piisav, vahendab Bloomberg.

Vase hind langes nädalaga 4,6 protsenti ja tonn maksis reede lõunaks 4650 dollarit. Sellel nädalal tegi metall suurima languse alates 8. jaanuarist.

„Kauplejad näevad, et Hiinas on varud suurenemas,“ ütles SP Angel Corporate Finance’i analüütik John Meyer. „See tekitab muret ja närvilisust.“

Londoni metallibörsil on reedel varud suurenenud 0,5 protsenti. Neljapäeval kasvasid varud 2,8 protsenti. Shanghai futuuribörsil on varud alates aasta algusest kahekordistunud.

Kauplejad prognoosivad, et vase hind langeb järgmise aasta aja jooksul 14 protsenti. Kauplejaid küsitleti tööstuse konverentsil Tšiilis.

„Tundub, et vaseturg püsib sellel kümnendil ülejäägis kui tootmist ei vähendata,“ teatasid Credit Suisse analüütikud.

Alumiiniumi hinda toetab varude vähenemine

Alumiiniumi hind tõusis eelmisel nädalal viimase aasta kiireimas tempos. Ka tsingi hind kallines, sest Hiina tööstuse ostujuhtide indeksi näit paranes.

Indeks näitas paranemismärke esimest korda kaheksa kuu jooksul, mis viitab asjaolule, et valitsuse püüdlused majandust stimuleerida on töötamas. Ka Londoni metallibörsil on alumiiniumi varud vähenemas.

„Paremad Hiina tööstusenumbrid aitavad hinda toetada,“ ütles investeerimisfirma BGC Partnersi metallide analüütik Michael Turek. „Varude osas on huvitavad arengud. Mõned turuosalised on arvutanud, et Hiinas on vähem alumiiniumivarusid kui varem arvati.“

Eelmisel nädalal kallines alumiinium 4,1 protsenti ja jõudis 1536 dollarini tonnist. Sellel nädalal on hind veidi taandunud ja tonn maksab 1503 dollarit.

Tsingi hind odavnes 2,4 protsenti ning tina hind langes 1,3 protsenti. Kummagi tonni eest tuli reedeks välja käia 1754 ja 16 650 dollarit. Nikkel kaotas 0,5 protsenti ja tonn maksab 8390 dollarit.

Austraalia prognoosib rauamaagi hinna taastumist

Maailma suurim rauamaagi tootja on järgmise viie aasta osas optimistlik, vaatamata sellele, et Hiinas toodetakse järjest vähem terast.

Austraalia tööstuse, innovatsiooni ja teaduse ministeerium prognoosis reedel avaldatud kvartaliülevaates, et 2016. aastal on rauamaagi hind keskmiselt 45 dollarit tonnist. Veel detsembris arvas ministeerium, et keskmine hind jääb 41,3 juurde.

Järgneva viie aasta osas ollakse aga väga optimistlikud. Kõrgemate tootmiskuludega kaevandused pannakse kinni ning hinnad peaksid järgmisel aastal jõudma juba 56 dollarini ja ülejärgmisel aastal 61,4 dollarini. 2021. aastaks on rauamaagi hind nende hinnangul jõudnud 64,7 dollarini.

Rauamaagi hind kallines nädalaga 0,7 protsenti ja praegu tuleb tonni eest välja käia 54,57 dollarit.

Kuveit pani nafta hinna kallinema

Kuveit teatas selle nädala kolmapäeval, et toodangumahud võidakse külmutada ka ilma Iraanita. Lisaks sellele vähenesid USA varud oodatust rohkem. See pani nafta hinna tõusma.

Kuveidi esindaja OPECis Nawal al-Fezaia väljendas täna Bloombergile antud intervjuus lootust, et naftariikide 17. aprilli kohtumisel jõutakse toodangumahtude külmutamises kokkuleppele isegi juhul, kui Iraan kokkuleppega ei ühine.

„Naftariikidel ei ole muud võimalust kui toodangumahud külmutada, kuna hinnad on madalad ja tekitavad kõigile muret,“ lausus al-Fezaia. „Kõik märgid näitavad, et kohtumisel jõutakse kokkuleppele.“

Ameerika Naftainstituudi värske raporti kohaselt vähenesid USA naftavarud eelmisel nädalal 4,3 miljoni barreli võrra, mis on samamoodi naftahinnale tuge pakkunud.

WTI toornafta hind kallines nädalaga 2 protsenti ja Brent lisas 4,4 protsenti. Kummagi barrel maksis reede hommikuks vastavalt 38,59 ja 40,74 dollarit. Rotterdami 95 bensiini hind kallines

Autor: Nädal börsil

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077