4. aprill 2016
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

SandRidge Energy ei pruugi naftakriisi üle elada

Naftakriis võib SandRidge Energy maksejõuetuseni viia.
Foto: EPA
Naftakriis võib saada õige pea oma esimese suurema ohvri: USA nafta- ja gaasitootja SandRidge Energy on teada andnud, et pole kindel, kas suudab praegust naftakriisi üle elada.

SandRidge Energy´l on 3,6 miljardi dollari jagu võlgasid ning CNN Money analüütikute hinnangul võib ettevõte praeguses turuolukorras end varsti maksejõuetuks kuulutada.

SandRidge näitab USA naftatootjate haavatavust. Ettevõte on „hea“ näide sellest, kuidas USA naftafirmad siis, kui musta kulla hind oli kõrge, laene kuhjasid ja nüüd raskustes on. Kuna nafta hind on kukkunud, on kukkunud ka ettevõtte võime võetud laene tagasi maksta.

„Nad laenasid, kui naftabarrel maksis 140 dollarit ning peavad tagasi maksma nüüd, mil naftabarrel maksab 40 dollarit,“ näitlikustas ettevõtte rasket olukorda Haynes and Boone’i partner Buddy Clark.

SandRidge on teada andnud, et naftaturul on toimunud negatiivsed muudatused ning ühtlasi hoiatanud ka võimalike makseraskuste eest. Nagu mitmed teisedki naftaettevõtted, on ka SandRidge proovinud kulutusi koomale tõmmata ning raha saada varade müügist. Ettevõte on kärpinud käesolevaks aastaks kapitalikulutusi tervelt 69 protsendi võrra.

Olukord on sellest hoolimata ettevõtte jaoks kehv. Naftatootmine langes neljandas kvartalis 32 protsendi võrra. Möödunud aastal müüs ettevõte barreli naftat 46 dollari eest, 2014. aastal oli sama näitaja olnud 90 dollarit. Ka maagaasist saadavad tulud on näitamas langustrendi, taas odava hinna tõttu.

Ka aktsia hind on ettevõtte viletsa käekäiguga kukkunud. Kui 2008. aastal maksis üks SandRidge’i aktsia 80 dollarit, siis nüüdseks on sellest järele jäänud 7 senti.

Juba 51 Põhja-Ameerika nafta- ja gaasiettevõtet on alates 2015. aasta algusest välja kuulutanud pankroti. Haynes and Boone’i statistika kohaselt on nendest 51st sel aastal pankrotist teatanud üheksa.

Kui arvesse võtta võetud laenu suurust, oleks SandRidge’i näol tegu suuruselt teise naftaettevõttega, mis pankrotti läheb. Selles „edetabelis“ kuulub esikoht Samson Resourcesile, millel oli 4,3 miljardi dollari jagu võlgasid ning mis kuulutas pankroti välja läinud aasta septembris.

Kuigi nafta hind on langustrendi peatanud ning püsib praegu 40 dollari juures barrelist, leiab Clark, et pankrotiavaldustele nii pea lõppu ei tule. „Oodata on mitmete ettevõtete, kellel on võlgu enam kui miljardi dollari eest, pankrotte,“ hoiatas ta.

NB! Naftaturu maailmatrendid võetakse fookusesse ka 27. aprillil toimuval kütuseturu aastakonverentsil

Autor: Pille Ivask, Äripäeva kaasautor

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077