Swedbank: tööstus peaks aasta teisel poolel paranema

Swedbanki sõnul jätkub Euroopa Liidu majanduskasv.
Swedbanki sõnul jätkub Euroopa Liidu majanduskasv.

Nõudlus meie peamistel eksporditurgudel peaks sel aastal mõnevõrra tugevnema, märkis Swedbanki vanemökonomist Liis Elmik.

„Euroopa Liidu majanduskasv jätkub. Soome majandus tasapisi taastub ja ka Venemaa majanduslangus peaks selle aasta teisel poolel läbi saama,“ prognoosis Elmik kommentaarina statistikaameti täna avaldatud tööstustoodangu näitajatele.

Statistikaameti teatel vähenes tööstustoodangu maht veebruaris aastases arvestuses 11. kuud järjest. Veebruaris toodeti 2% vähem toodangut kui aasta tagasi. Toodangumaht vähenes energeetikas ja mäetööstuses ning suurenes töötlevas tööstuses.

Elektritootmist pidurdas soodsama hinnaga Põhjamaade elekter, sh veebruarist turule lisandunud Rootsi-Leedu vaheline merekaabel, mis vähendas Eesti tootjate osalust lõunanaabrite elektribilansi puudujäägi katmisel. Põlevkivi kaevandamine on vähenenud energiatoodete ulatusliku hinnalanguse tõttu.

Töötleva tööstuse tootmismaht pöördus pooleaastase vaheaja järel veebruaris taas tõusule. Toodangu maht kasvas aastases arvestuses 2/3 harudes. Kasvu panustasid kõige rohkem puit, elektriseadmed ja mööbel. Toodang vähenes elektroonika-, metalltoodete ning toiduainete tootmises (kala-, piima-, leivatööstus).

Konjunktuuriinstituudi igakuine küsitlus näitab, et töötleva tööstuse ettevõtted tunnevad ennast tänavu kindlamalt. Tellimuste maht on veidi suurem ja ebapiisav nõudlus takistab arengut vähem kui pool aastat tagasi. Swedbanki tööstusettevõtete uuring näitas, et tööstusettevõtted plaanivad sellel aastal käibe 4%list ja ekspordi 6%list kasvu. Suurimat käibe kasvu oodatakse trüki-, tekstiili-, mööbli-, puidu- ja rasketööstuses.

Osale arutelus

Toetajad

Jälgi Tööstusuudiseid sotsiaalmeedias

RSS

Toetajad

Statistika

Arvamused ja blogid

Valdkonna töökuulutused

NPM Silmet otsib TOOTMISJUHTI

NPM Silmet AS

02. september 2017

NPM Silmet otsib TEHNIKAVALDKONNA HOOLDUSJUHTI

NPM Silmet AS

02. september 2017

Ferrometal otsib B2B KLIENDIHALDURIT

M-Partner HR OÜ

24. august 2017

Käsi­raamatud