Autor: Tööstusuudised.ee • 29. märts 2016
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

3D-seadmete kasutamine on jõudnud Eesti hambaravisse

3D-tehnoloogia jõuab hambaravisse.
Foto: Erik Prozes
Paar aastat tagasi ei teatud 3D tehnoloogia kasutamisest palju, aga tänaseks on selle tehnoloogia areng jõudnud niikaugele, et seadmeid kasutatakse meditsiinis ja näiteks hambaravis.

Sakala Hambaravis valmistatakse ühevisiidiliselt täiskeraamilisi restauratsioone, mis on viinud hambaravi uuele ja patsiendisõbralikumale tasemele.

„Uue Cerec CAD/CAM tehnoloogia puhul on vähenenud raviks kuluv aeg, arstivisiitide arv ja lõppkokkuvõttes ka kulutused,“ nendib Sakala Hambaravi tegevjuht Hendrik Kiige.

Tema sõnul on lisaks Sakala Hambaravile veel mõnes erakliinikus sarnane 3D ravitehnoloogia kasutusel, kuid enamik ehk 98% Eesti hambaravikabinettidest on jäänud truuks meetoditele, mis on olnud kasutusel viimased aastakümned.

Hambaravis kasutusele võetud uue põlvkonna 3D seade Sirona Cerec CAD / CAM täissüsteem võimaldab valmistada kõigest loetud tundidega kõrge kvaliteediga täiskeraamilisi restauratsioone, sealhulgas kroone, panuseid ja laminaate.

Kuidas hammast kohapeal freesitakse?

Peale taastatava hamba edukat ravi ja ettevalmistust pildistab hambaarst suus oleva hamba üles spetsiaalse 3D kaameraga. Valminud 3D pildi alusel luuakse Cereci seadmes virtuaalne 3D hammaste mudel, millest hambaarst kujundab tarkvara abil taastamisele kuuluva hamba või selle osa. Seejärel freesitakse taastamisele kuuluv hammas kohapeal valmis automaatse ja ülitäpse freesmasina abil. „Restauratsioonide valmistamiseks kasutame kõrge kvaliteediga ja vastupidavaid mineraalkeraamika blokke, mis sarnanevad inimese oma hambamaterjaliga,” selgitab Kiige. Peale restauratsiooni valmimist paigaldab hambaarst uue hamba või hambaosa patsiendile sama visiidi käigus suhu, taastades seeläbi soovitud hamba.

Taastatud hamba eluiga sõltub paljudest teguritest

Näiteks individuaalsest suuhügieenist, ülejäänud hammaskonna seisukorrast ja säilimisest, kuid praegune praktika näitab, et 3D tehnoloogiaga loodud hammas on vähemalt sama vastupidav kui hambalaboris käsitsi valmistatud hambaprotees.

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077