24. märts 2016
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Naftavarud oodatust kolm korda suuremad

Naftamaardla
Foto: EPA
Nafta hinnad kukkusid täna üle 3% pärast USA valitsuse raportit, mille järgi on toornafta varud kolm korda suuremad kui analüütikud prognoosisid.

Naftavarud on rekordkõrged olnud juba kuus järjestikkust nädalat ning see omakorda tõstatab taaskord mured, et nafta üleküllus võib ähvardada hinnalangusega, vahendab CNBC. 

USA Energiainfo Administratsiooni (EIA) andmetel kasvasid USA toornafta varud eelmisel nädalal 9,4 miljoni barreli võrra rekordilisele 532,5 miljonile barrelile. Reutersi küsitletud analüütikud prognoosisid naftavarude suuruseks 3,1 miljonit barrelit.

USA toornafta futuurid kukkusid 1,66 dollarit ehk 4% ning barrel maksis 39,79 dollarit. Tegemist on suurima päevase langusega alates 11. veebruarist. Brenti toornafta hind kukkus 1,25 dollarit ning barreli maksumuseks kujunes 40,53 dollarit. Nõrgenenud USA börsid, mis on alates aasta alguses kaubelnud käsikäes naftaga, mõjutasid lisaks tugevale dollarile samutinafta hinda. Toornafta hinnad on viimase kuue kuu jooksul, kui nafta hind kukkus 12 aasta madalaimale tasemele, tõusnud ligi 50%.

Kuigi osaliselt seostati naftahindade tõusu USA naftatootmise kahanemisega ja suure nõudlusega kütuse järele, tuleneb suur osa hinnatõusust siiski OPECi ja teiste suurte naftatootjate plaanist toodangumahud külmutada.

Rahvusvahelise Energiaagentuuri naftatööstuse ja –turgude osakonna juht Neil Atkinson usub aga, et tootmise külmutamine on üsnagi mõttetu. “Kokkuleppes potentsiaalselt osalevatest riikidest on vaid Saudi-Araabial võimalus oma toodangut suurendada,” sõnas Atkinson. “Seega toodangu külmutamisest rääkimine on suhteliselt mõttetu. Tegemist on pigem sammuga, mille eesmärgiks on luua kindlustunne, et nafta hinnad stabiliseeruvad.”

OPECi planeeritud kohtumine peaks aset leidma 17. aprillil Kataris.

Naftakauplejad nagu Vitol, Gunvor ja Glencore prognoosivad, et naftaturgudel valitseb üleküllus veel vähemalt kaks aastat.

Autor: Äripäev.ee

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077