11. märts 2016
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Maagaasi hind on vabalanguses

Blogi autor Mait Kraun.
Foto: Andres Haabu
Nädala börsiuudised: rauamaagi hind tegi pöörase tõusu; maagaasi hinnad on sellel aastal vabalanguses; Soomes müüdi suur kaevandus; 95 bensiini hind tõusis 12 protsenti.

Rauamaagi hind tegi pöörase tõusu

Rauamaak kallines esmaspäeval üle 19 protsendi, mis on suurim päevane tõus alates 2009. aastast. Pärast väga järsku tõusu toimus ülejäänud nädalal taandumine.

Qingdao sadamasse toimetatava rauamaagi hind kallines nädala lõikes 13,1 protsenti ning tonn maksis neljapäeva õhtuks 57,92 dollarit. Esmaspäeval jõudis hind ka 63,74 dollarini tonnist.

„Nädala alguses toimunud tõus oli irratsionaalne ning tõenäoliselt see ei jätku,“ ütles Shanghai Cifco Futuresi analüütik Huang Huiwen. „Pärast selliseid järske tõuse kipuvad hinnad kiiresti ka taanduma. Ma arvan, et seda me rauamaagi puhul just näemegi.“

Rauamaak on sellel aastal paljusid analüütikuid üllatanud, sest hinnad on tublisti tõusnud. Eelmisel aastal prognoositi, et Hiina terasenõudluse vähenemise ja ülemaailmse ülepakkumise tõttu langevad hinnad ka sellel aastal.

Vase hind kallines 3 protsenti ja tonni eest tuleb välja käia 4935 dollarit. Vase hinnale on positiivselt mõjunud spekulatsioonid, et Hiina valitsus võtab majanduse stimuleerimiseks kasutusse agressiivsemad meetmed.

Tsingi hind odavnes 1 protsendi ja tonn maksab 1797 dollarit. Tina hind kallines nädalaga 3,7 protsenti ning tonni eest tuleb maksta 16 800 dollarit. Alumiiniumi hind langes 0,5 protsenti 1582 dollarini tonnist. Nikkel kallines 1,9 protsenti 8890 dollarini.

Maagaasi hinnad sellel aastal vabalanguses

Energiasektori investorid, kes on nafta hinnatõusu võtnud vastu juubeldades, peaksid tähelepanu pöörama ka maagaasile.

Nimelt on maagaasi hind jätkuvalt vabalanguses. Alates 2016. aasta algusest on hind Aasias kukkunud 35 protsenti ja üks Briti soojusühik maksab seal 4,4 dollarit – hooajaliselt on tegemist rekordiliselt madala tasemega.

USAs on maagaasi hind langenud alla 2 dollari ja Bloombergi toorainete indeksis on tegemist selle aasta halvima toormega. Maagaasi hinnad on USAs ja Aasias väga erinevad, sest toorme eksportimine on raskendatud. Tõsi, viimasel ajal on olukord veidi paranenud ning leitakse viise, kuidas maagaasi tankeritega edukalt transportida.

Hinnad on langenud eelkõige selle tõttu, et maagaasi pakkumine on suurenenud, aga nõdlus on samal ajal nõrgenenud.

Soomes müüdi suur kaevandus

Kanada kaevandusfirma First Quantum Minerals teatas neljapäeval, et müüb soomes asuva Kevitsa kaevanduse 712 miljoni dollari eest Rootsi firmale Boliden AB.

First Quantumi eesmärk on müügiga vähendada oma võlataset. Kevitsas kaevandatakse niklit, vaske ja plaatinat. Arvatakse, et tehing viiakse läbi hiljemalt mais.

„See müük on osa meie plaanist, mille eesmärgiks on parandada ettevõtte bilanssi ja kapitalistruktuuri,“ teatas First Quantumi tegevjuht Philip Pascall.

Eelmisel kuul teatas kaevandaja, et neil on raske praeguses seisus oma võlga teenindada, sest metallide hinnad on langenud väga madalale. Ettevõtte eesmärk on vähendada esimese kvartali lõpuks netovõlga 1 miljardi dollari võrra.

95 bensiini hind kallines 12 protsenti

Brenti toornafta hind jõudis sellel nädalal 2016. aasta kõrgeima tasemeni, mis pani tõusma ka bensiini hinnad.

Hinnatõusu toetas investeeringute mahu kasv toormaterjalidesse ning kuuldused, et OPECi tootjad on valmis astuma samme, et nafta hind tõuseks.

Analüütikud hoiatavad aga jätkuvalt globaalsete naftavarude ülekülluse eest, vahendab CNBC.

Globaalsed toornafta hinnad on kahe kuuga kasvanud ligi 40%, olles eelnevalt kukkunud viimase 12 aasta madalaimale tasemele. Rekordilist hinnatõusu on toetanud ka investorite rahavoogude ümbersuunamine toorainetesse nagu nafta ja metallid.

“Turud kannatasid suure murekoorma all, mida põhjustas hirm USA majanduslangusest ja murest globaalse majanduskasvu pärast. Investorid on aga taas hakanud investeerima naftasse ja energiaaktsiatesse,” sõnas Convergexi analüütik Nicholas Colas.

Brenti toornafta kallines nädalaga 10,4 protsenti ja jõudis 40,68 dollarini barrelist. WTI hind tõusis 10,1 protsenti 38,21 dollarini barrelist. Rotterdami 95 bensiini hind kallines nädalaga 12 protsenti ja tonn maksab 388 dollarit.

Autor: Nädal börsil

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077