Autor: Harro Puusild • 8. märts 2016
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Estanc keskendub efektiivsusele ja automatiseerimisele

Estanc ASi asutaja ja omanik Raigo Tammo.
Foto: Andres Haabu
Eile juhtide vahetumisest teatanud mahutitootja Estanc AS plaanib pearõhu suunata efektiivsusele ja uute toodete kinnistamisele ning plaanis on ka tootmist automatiseerida.

Mahutitootja Estanc AS teatas eile põlvkondade vahetusest, mille käigus saab ettevõtte tegevjuhiks omaniku ja asutaja Raigo Tammo poeg Mihkel Tammo. Raigo Tammo sõnul kasvas ettevõte senise tegevjuhi ja väimehe Vaido Palmiku käe all jõudsalt. Palmik oli ametis 15 aastat, kuid nüüd on Tammo sõnul aeg teha järgmine loogiline samm.

Tammo sõnul jääb Palmik ettevõttega seotuks ka edaspidi. „Oleme arutanud Vaido Palmiku jätkamist ettevõtte nõukogu tasandil. Samuti oleme seotud erinevatel tasanditel ka meie teiste perefirmadega,“ kommenteeris Raigo Tammo edasisi plaane tööstusuudised.ee-le.

Pearõhk efektiivsusel. „Järgmine tasand on muuta nii struktuuri kui ka kogu ettevõtte tegevust optimaalsemaks. Oleme olnud palju aastaid pidevas kasvus, 20-30% aastas. Nüüd tuleb üle vaadata meie struktuur, tooted, protsessid,“ jätkas Tammo.

Ta lisas, et kui ettevõte on pidevas laienemise protsessis, pole aega tavaliselt süveneda. „Pearõhk on efektiivsusel, uute toodete kinnistamisel. Meie toodete nomenklatuur on väga lai ja võib-olla tuleb teha kitsendavaid valikuid ka tootevaliku osas. Oleme muutuste teekonnaga juba ka algust teinud,“ rääkis ta.

Tootmist plaanis automatiseerida. Ettevõtte järgmiseks sihiks on stabiliseerida tegevus, arendades seda edasi tehnoloogiliselt ja protsessiliselt. „Eelkõige on plaanis automatiseerida keevitusprotsesse. Kuna kogu meie toodang on projektipõhine, siis seab see meile ka teatud piirid,“ märkis Tammo. „Oleme automatiseerimise osas astunud juba järgmisi samme ja planeeritud on ka mitmed edaspidised.“

Tammo sõnul oleks investeerimisvajadust palju, kuid samas hoiab ettevõte pigem konservatiivsemat joont. „Praegune laenukoormus on optimaalne ja järgmise halli ning kontorihoone ehitamise Jürisse uute tootmishallide juurde oleme lükanud tänasest päevast lähitulevikku edasi,“ ütles ta.

„Oleme viimaste aastate vältel investeerinud palju infrastruktuuri, lähiaja suurimad investeeringud on seotud pigem efektiivsuse tõstmisega ja konkurentsivõime parandamisega- seega pigem olemasolevate protsesside tehnoloogilise arendusega. Tegutseme jätkuvalt ju kahes tootmiskohas, Jüris ja Männikul,“ sõnas ta.

1992. aastal asutatud Estanc ASi põhitegevuseks on surve-, tehnoloogiliste ja kütusemahutite valmistamine nii projektikeskse kui ka sarjatoodanguna. Toodangust 95% eksporditakse. Ettevõttes töötab 150 inimest. Estanc ASi tootmine asub Eestis ning tütarfirmad Soomes ja Rootsis.

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077