4. märts 2016
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Utilitas investeerib sel aastal 42 miljonit eurot

Utilitase juht Priit Koit.
Foto: Utilitas
Utilitase kontserni 2016. aasta investeeringud keskenduvad kohalike ja taastuvkütuste osakaalu suurendamisele ning kaugküttesüsteemi energiatõhususe tõstmisele.

Kontserni juhi Priit Koidu sõnul on selle aasta prioriteediks käivitada uus hakkepuidul põhinev soojust ja elektrit tootev jaam Tallinnas Väo karjääris.

„Utilitasele on oluline taastuvate kütuste osakaalu suurendamine soojuse tootmisel. Täna on kontserni kõigis väljaspool Tallinna asuvates võrkudes baaskütuseks kohalik puiduhake. Kui sügisel alustab tööd uus jaam Väos, siis toodetakse ka Tallinnas enamus müüdavast soojusest kohalikest ja taastuvatest kütustest,“ ütles Koit pressiteates. 

Utilitase juhi hinnangul on taastuvate ja kohalike kütuste kasutamisel mitmeid positiivseid mõjusid. „Ühelt poolt on nii võimalik hoida soojuse hinda stabiilsena. Teisalt annab kohaliku puiduhakke kasutamine tööd Eesti inimestele. Lisaks tagab elektri ja soojuse koostootmine kõrge energiatõhususe, kuna ressurssi kasutatakse maksimaalselt ära,“ lisas ta.

Utilitasele on energiatõhusus äärmiselt oluline. „Selleks investeeris kontserni kuuluv Tallinna Küte möödunud aastal ligi 19 miljonit eurot soojusvõrkudesse ja Tallinnas vahetati välja 10,3 km ulatuses torustikke. 2016. aastal investeerib Utilitas üle Eesti energiatõhususse 10 miljonit eurot,“ märkis Koit.

Sel aastal on Utilitase ettevõttega Tallinna Küte pealinnas juba ühinenud või ühinemas ligi 40 uut klienti. 2015. aastal liitus Utilitase võrkudega 63 uut klienti, näiteks hotell Hilton, Mustamäe Keskus, Paepargi elamurajoon ja Maxima Linnamäe kauplus. Mullu investeeris Tallinna Küte uute klientide ühendamiseks 2,6 miljonit eurot ja selle hulka kuulus ka soojustorustiku ehitus kiiresti arenevas Kalamaja merepoolses osas Kalaranna tänaval.

Utilitase kontserni 2015. aasta investeeringute maht oli ligi 52 miljonit eurot.

Utilitas varustab soojusega 4500 hoonet üle Eesti, sealhulgas 130 000 kodumajapidamist. Lisaks toodab Utilitas koostootmisprotsessis elektrienergiat, mis katab täna 85 000 ja uue Väo jaama käivitumisel juba 135 000 kaugküttega majapidamise energiavajaduse.

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077