Swedbank: palgakasv püsib kiire

Swedbanki vanemökonomist Liis Elmik.
Swedbanki vanemökonomist Liis Elmik.

Palgakasv püsib ilmselt suhteliselt kiire ka sel aastal. Sobivate töötajate leidmine on endiselt keeruline, seda hoolimata tööpuuduse oodatavast väikesest tõusust, ütleb Swedbanki vanemökonomist Liis Elmik.

"Jaanuari maksulaekumine viitab kiire palgakasvu jätkumisele aasta algul. 10-protsendiline miinimumpalga tõus tõstab keskmist palka täiendava 0,5 protsendipunkti võrra," ütleb Elmik. 

Ta lisab, et palgatöötajate reaalse ostujõu kasv samas 2016. aastal 2015. aastaga võrreldes aeglustub, kuna nominaalse palga kasv veidi aeglustub, tööjõu maksukoormuse alanemine on tänavusest väiksem ja hinnad tõusevad.

Statistikaameti andmetel ulatus täistööajale taandatud keskmine brutokuupalk eelmise aasta kokkuvõttes 1065 euroni. Keskmine brutokuupalk kasvas aastaga 6%. Hindade alanemise ja tööjõumaksude langetamise tulemusena ulatus palgatöötaja reaalne ostujõu kasv aga tervelt 8%ni. 

Statistikaameti andmetel tõusis keskmine brutokuupalk eelmisel aastal peaaegu kõigil tegevusaladel, v.a. ehituses. 

Töötleva tööstuse keskmine brutopalk tõusis 2015. aasta neljandas kvartalis 1056 euroni, teatas Statistikaamet. Mäetööstuse keskmine brutopalk oli neljandas kvartalis 1394 eurot. Aastased keskmised on vastavalt 1033 ja 1352 eurot.

Osale arutelus

Toetajad

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

Jälgi Tööstusuudiseid sotsiaalmeedias

RSS

Toetajad

Statistika

Valdkonna töökuulutused

Teabevara