Autor: Harro Puusild • 29. veebruar 2016
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Swedbank: käibekasvu prognoosib 60% tööstusettevõtetest

Swedbanki tööstussektori juht Raul Kirsimäe sõnul on Eesti eksportivate ettevõtete eeliseks võrreldes Läti ettevõtetega oskus müüa Skandinaaviasse.
Foto: Eiko Kink
Swedbanki peagi avaldatavast tööstusettevõtete uuringust selgub, et käibekasvu prognoosib tänavu ligikaudu 60% tööstusettevõtetest.

Milliseid riike nähakse uute sihtriikidena, % vastanutest

Ehitusmaterjalide tööstus: Rootsi (44%), Norra (26%), Soome (22%)

Toiduainetetööstus: Rootsi (37%), Soome (26%), Leedu (22%)

Puidutööstus: Rootsi (35%), Suurbritannia (24%), Soome (21%)

Rasketööstus: Norra (39%), Rootsi (38%), Soome (25%)

„Julgen öelda, et uuringu tulemused on tugevad. 60% tööstustest arvab, et nad suudavad käibemahtu kasvatada. Neid, kes prognoosivad langust, on suhteliselt vähe,“ rääkis Swedbanki tööstussektori juht Raul Kirsimäe täna Tallinna Lennujaamas toimunud Transpordi müügihommikul oma ettekandes.

Swedbanki uuringus avaldasid oma arvamust kokku 370 tööstusettevõtet. Kui keskmiselt ootab käibekasvu 60% ettevõtetest, siis toidutööstuse ja puidusektori ettevõtetest ootab käibekasvu enam kui 60% ettevõtetest.

Ekspordi vähenemisel suur mõju Venemaal. Kirsimäe rääkis, et kindlad sektorid on Eesti majandust väga oluliselt mõjutanud. „Näiteks nafta ja sellega seotud ettevõtted,“ lisas ta.

„Toiduainetetööstust on mõjutanud Vene ekspordipiirangud, ka elektroonika on vähenenud. Kui need sektorid välja jätta, siis teistes sektorites on eksport isegi kasvanud,“ märkis ta.

„Kõige enam ongi vähenenud eksport Venemaale. Me oleme Venemaa tõttu kaotanud palju ekspordimahtu. Meid ei mõjuta ainult majanduspiirangud, vaid ka Venemaa enda reaalne majandusolukord, samuti rubla kurss,“ selgitas ta.

Sihiks on ka Hiina. Samas on Kirsimäe sõnul Eesti ekspordigeograafia laienev ja ettevõtted vaatavad aina enam uute turgude poole. „Kui eelmisel aastal joonistus välja, et uus turg, kuhu minnakse, on Saksamaa, siis nüüd joonistus uue turuna välja Rootsi. Samas ka Saksamaa on endiselt oluline,“ jätkas ta ja lisas, et Rootsi plaanivad eksportida mitmed sektorid. Näiteks ehitusmaterjalide tööstus, mööblitööstus ja puidutööstus.

„Samas on fookus Soomelt pigem ära liikumas, sest tegelikult Rootsi pakub täna märksa rohkem võimalusi. Ka Norra on väga selgelt pildil, näiteks peale puidutööstuse on ka teised sektorid sellele turule vaatamas,“ rääkis ta.

Kirsimäe sõnul tõuseb huvi ka Saksamaa vastu. „Päris paljud ettevõtted on plaaninud lisaks Taani, Suurbritannia ja Läti turgudele minna ning 7% vastanutest ütlesid, et nemad tegelevad aktiivselt ka Hiina turuga.“

Kirsimäe tõi oma ettekandes veel välja, et Eesti ettevõtetel on võrreldes lõunanaabritega olemas eelised Skandinaaviasse eksportimiseks. „Meil on hea asukoht ja me oskame müüa Skandinaaviasse,“ märkis ta. 

Täna Tallinna Lennujaamas toimunud Transpordi müügihommikul arutati võimalusi, kuidas rohkem müüa. 

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077