29. veebruar 2016
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Skano müügitulu kahanes

Skano Groupi käive langes.
Foto: Andras Kralla
Puidutööstusettevõtte Skano Group ASi 2015. aasta kogukäive langes 8% 18,8 miljonile eurole, aasta varem oli ettevõtte kogukäive 20,3 miljonit eurot.

Skano Group AS kontsern tegutseb ehitusmaterjalide tootmise, mööbli ja sisustuskaupade jaekaubanduse ning mööbli tootmise valdkonnas.

Tegemist on valdusettevõttega, mis koosneb tütarettevõtetest Skano Fibreboard OÜ ja Skano Furniture Factory OÜ, milledele kuuluvad omakorda vastavalt tütarettevõte Suomen Tuulileijona OY ning Skano Furniture OÜ.

Käesoleva aasta 12 kuu EBITDA oli 739 000 eurot, mis ületas 2014. aasta tulemust. Tunamullu oli EBITDA -312 000 eurot, mis sisaldas ühekordset mitterahalist kulu Püssi kiudplaaditehase varade allahindluse näol 925 000 eurot, ilma allahindluseta oleks kontserni 2014. aasta EBITDA olnud 613 000 eurot, teatas Skano.

Ettevõtte puhaskahjumiks kujunes 2015. aastal 411 000 eurot, aasta varem sai ettevõte ligi 1,5 miljonit eurot puhaskahjumit.

Kuigi ettevõtte käive on aastaga märgatavalt langenud, eelkõige nõrga nõudluse tõttu Soomes ja Venemaal, on suudetud EBITDA marginaali parandada ning hoida see kogunumbrina eelmisest aastast kõrgemal tasemel. Eelkõige on selle põhjuseks edukad parendustööd kiudplaadi tootmises, mis on võimaldanud vähendada toote omahinda ning toota kasumlikult varasemast tunduvalt madalamate mahtude juures, teatas ettevõte.

Skano Group ASi 2015. aasta neljanda kvartali konsolideeritud müügitulu kahanes 2014. aasta neljanda kvartaliga võrreldes 9% ja oli 4,2 miljonit eurot.

Skano Fibreboard OÜ Pärnu tehaste müük (sh. Isotex) oli neljandas kvartalis 1,4 mln eurot kahanedes eelmise aasta sama perioodiga võrreldes 11%. 2015. aasta neljanda kvartali ärikahjum oli 74 tuhat eurot võrreldes 145 tuhande eurose ärikahjumiga eelmise aasta samal perioodil.

Skano Fibreboard OÜ Püssi kiudplaaditehase käive oli 1,3 mln eurot kasvades 3% võrreldes eelmise aasta sama perioodiga. 2015. aasta neljanda kvartali ärikahjum oli 28 tuhat eurot võrrelduna 1 051 tuhande eurose ärikahjumiga eelmise aasta samal perioodil.

Skano Fibreboard OÜ müük kahanes põhiturgudel. Tulenevalt meie põhiturgude Venemaa ja Soome jätkuvalt nõrgast majandusolukorrast oleme laiendamas oma sihtturgude nimekirja ja teinud olulisi kulutusi erinevate toodete arendamiseks.

Ettevõtte juhtkonna prioriteediks on jätkuvalt tehaste toodangule müügi kindlustamine maksimaalse tootmisvõimsuse tagamiseks ning tootmisprotsesside efektiivistamine.

Skano Furniture Factory OÜ Pärnu mööblivabriku 2015. aasta neljanda kvartali käive kahanes eelmise aasta sama perioodiga võrreldes 20 % ja oli 1,2 mln eurot. Neljanda kvartali ärikahjum oli 399 tuhat eurot võrrelduna 61 tuhande eurose ärikahjumiga 2014. aasta neljandas kvartalis.

Skano Furniture OÜ jaemüügiketi käive kahanes eelmise aasta sama perioodiga võrreldes 2% ja oli 648 tuhat eurot ning ärikahjum oli 196 tuhat eurot võrrelduna 304 tuhande eurose ärikahjumiga 2014. aasta neljandas kvartalis.

Mööbli jaemüük kasvas Eestis ja Leedus, kuid kahanes Lätis ja Ukrainas. Jaemüük on jätkuvalt nõrk Ukrainas, selle põhjus on konflikt Ida-Ukrainas ning riigi raske majanduslik olukord.

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077