25. veebruar 2016
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Koda: Ida-Virumaa vajab ressursitasudes uut maksumudelit

Eesti Kaubandus-Tööstuskoja peadirektori Mait Palts.
Foto: Andres Haabu
Ida-Virumaa ettevõtjate olukord on Eesti Kaubandus-Tööstuskoja peadirektori Mait Paltsi sõnul murettekitav. Tema hinnangul oleks vaja kiiremas korras välja töötada uus maksumudel, mis seoks põlevkivi kaevandamisel riigile makstavad ressursitasud nafta maailmaturu hindadega.

Palts lisas, et selliselt on võimalik saavutada avalikust huvist lähtuvalt õiglasem, kuid ka ettevõtjate jaoks paindlikum riigile kuuluva ressursi maksustamise süsteem.

"Täna on üks kriitilisemaid küsimusi seotud konkreetselt põlevkiviga ning ressursi kasutamise eest riigi poolt nõutud tasudega," ütles Palts Kaubandus-Tööstuskoja teates. "Hetkel raskes seisus olevad ettevõtjad on tööandjateks tuhandetele inimestele ning mõjutavad kogu piirkonna arengut. Selles olukorras toetame valitsuse poolt kiiremas korras uue maksumudeli väljatöötamist. Riik saab rasketel aegadel olla paindlikum ning kindlasti on ka ettevõtjad paremas turusituatsioonis valmis omakorda tulu rohkem riigiga jagama. Hetkel, kui seda aga jagada ei ole ja ettevõtjad püüavad teha kõik, et säilitada töökohti, tuleks ettevõtjaile vastu tulla," sõnas ta. 

"Kuigi me loodame, et valitsus mobiliseerib enda ressursse ja tegeleb tempokalt uue maksumudeli väljatöötamisega, tuleks tõenäoliselt operatiivse meetmena kaaluda täiendavalt ka ajutist ressursitasu langetamist, arvestades tänaseid hindasid ja lähiaja prognoose," sõnas ta. 

Veel rääkis Palts, et Kaubanduskoda on valmis valitsusega koostöös arutama erinevaid võimalusi, kuidas Eesti tööstusettevõtteid toetada, sõltumata nende asukohast või tegevusalast. "Nii valitsuse kui ka ettevõtlusorganisatsioonide ühine eesmärk peab olema suunatud ettevõtluskeskkonna pidevale parendamisele ning seda saab teha vaid konstruktiivses koostöös. Majanduses toimuvad struktuurimuutused nõuavad panustamist samuti nii haridus kui tööturumeetmete kaudu ning nende paremat planeerimist ja seda tulevikus veelgi paindlikumalt," ütles ta. 

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077