Nafta tootmismahtude külmutamise kokkulepe tuleb märtsis

Nafta tootmismahtude külmutamise kokkulepe tuleb märtsis.
Nafta tootmismahtude külmutamise kokkulepe tuleb märtsis.

Venemaa energiaminister Aleksandr Novak lausus, et kokkulepe nafta tootmismahtude külmutamise kohta peaks tulema 1. märtsil.

Novak lausus eile antud teleintervjuus, et ka 16. veebruaril saavutatud kokkulepe oli väga kaalukas. Siis leppisid Venemaa, Saudi Araabia, Venezuela ja Katar kokku, et ei suurenda enam nafta tootmismahte ning jätavad toodangu mahu jaanuarikuu tasemele. „Need riigid, kes toodavad kokku 75 protsenti maailma naftast, on kokku leppinud,“ lausus Novak.

Iraan teatas, et on nelja osapoole kokkuleppega rahul. Samas ei andnud riik teada, kas ta ka ise tootmismahtude külmutamisega kaasa läheb. Riigi asenaftaminister andis laupäeval teada, et riik plaanib õige pea tootmist hoopis suurendada, vahendab Reuters.

Novak lausus, et läbirääkimised Venezuela ning Iraani vahel käivad, konsultatsioone plaanitakse pidada ka OPECisse mitte kuuluvate riikidega nagu Mehhiko ja Norra. „Ma usun, et nad (Mehhiko ja Norra – toim) võtavad konstruktiivse seisukoha,“ lausus Novak.

Novak lausus, et kui naftatootmine ei suurene, siis globaalse naftaturu ületoodang peaks päevas vähenema 1,3 miljoni barreli jagu. Ta märkis, et Iraan oli nelja osapoole omavahelistes kokkulepetes võtnud konstruktiivse seisukoha, ent pole veel valmis millelegi konkreetsele alla kirjutama.

Lisaks märkis Novak, et kui naftabarreli hind oleks 50 dollarit, oleks see pikas perspektiivis sobiv hind nii tarbijatele kui ka eksportijatele. Midagi täpsemat ta seejuures ei avaldanud.

Osale arutelus

  • Pille Ivask, Äripäeva kaasautor

Toetajad

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

Jälgi Tööstusuudiseid sotsiaalmeedias

RSS

Toetajad

Statistika

Valdkonna töökuulutused

Teabevara