19. veebruar 2016
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Hiina terasetootjad suurendavad tootmist

Blogi autor Mait Kraun.
Foto: Andres Haabu
Nädala börsiuudised: rauamaak on tegemas tagasitulekut; kaevandusaktsiad tõusevad robinal; tsingi hind langes neli päeva järjest; bensiini hind kerkis koos naftaga.

Rauamaak on tegemas tagasitulekut

Rauamaak on tegemas rahulikku tagasitulekut. Hinnad on jõudnud kolme kuu kõrgeima tasemeni, sest Hiina terasetootjad hakkasid tootmist suurendama. Samal ajal teatas maailma suurim rauamaagi kaevandaja, et toodangu kasv on oodatust väiksem.

62protsendilise sisaldusega rauamaagi hind kallines nädalaga 4,2 protsenti ja tonn maksis neljapäeva õhtuks 47,17 dollarit, selgub Bloombergi andmetest. Sellel aastal on hinnatõus ulatunud juba 8,2 protsendini. Mõningane taastumine pakub kontasti viimasele kolmele aastale, mil rauamaak on pidevalt langenud.

„Turud on muutunud optimistlikumaks rauamaagi ja terase nõudluse osas, sest tavaliselt tööstustootmise aktiivsus pärast talve paraneb,“ ütles China Merchants Futuresi analüütik Zhao Chaoyue. „Tõsi, need on küll jätkuvalt vaid ootused. Hinnatõusu jätkumine sõltub suuresti sellest, kui suur on terase nõudlus.“

Kallinemisele aitas kaasa ka kaevandushiiu Vale teade, et kvartaalne pakkumine oli oodatust väiksem. Aastaga kasvas toodang vaid 3 protsenti.

„Vale toodangu kasvu aeglustumine on signaal, et pakkumise kasv on aeglustunud, mis peaks meeleolusid parandama,“ ütles Zhao.

Vase hind tõusis 3,3 protsenti ja tonn maksab 4589 dollarit. Tina odavnes 0,9 protsenti 15 655 dollarini tonnist. Alumiinium lisas 2,6 protsenti ja tonni eest tuleb välja käia 1519 dollarit.

Nikkel lisas aga 6,7 protsenti ja tonn maksis neljapäeva õhtuks 8405 dollarit.

Kulla ja hõbeda hinnad hakkasid pärast seitsme aasta parimat nädalat langema, kuid on neljapäeva õhtuks taastunud. Kuld langes nädala lõikes kokku 0,3 protsenti ja hõbe kaotas 1,3 protsenti. Kummagi unts maksis 1230 ja 15,45 dollarit.

Kaevandusaktsiad tõusevad robinal

Maailma kaevandusettevõtete aktsiatel on viimastel nädalatel läinud väga hästi. Näiteks BHP Billitoni aktsia jõudis hiljuti kuue nädala kõrgeima tasemeni ning vasekaevandaja Oz Mineralsi aktsia jõudis kolme aasta tippu.

Toorainete tootjate aktsiad jätkavad tõusu. Bloombergi Maailma Kaevandajate indeks (World Mining Index) on alates veebruari algusest kallinenud juba üle 20 protsendi.

„On toimunud suur trendimuutus, mis toimub tavaliselt siis, kui turg hakkab põhja leidma,“ ütles investeerimisfirma Fat Prophetsi analüütik David Lennox. „Riskivõtmist on rohkem ja kaasa aitab ka dollari odavnemine. Samas on palju faktorid, mis põhjustasid toorainete hinnalanguse, jätkuvalt olemas. Pakkumine on paljude puhul jätkuvalt suur.“

Tsingi hind langes neli päeva järjest

Tsink langes nädala sees neli päeva järjest, mis on kolme kuu pikim langustejada. Nimelt on globaalse majanduse aeglustumine tekitamas muret nõudluse pärast.

Tsingi hind odavnes nädalaga 3,7 protsenti ja tonn maksis neljapäeva õhtuks 1645 dollarit.

USA koduehitajate kindlustunne langes veebruaris üheksa kuu madalaima tasemeni, sest potentsiaalsed ostjad hoidsid turult eemale. Saksamaal langes investorite kindlustunne aga madalaima tasemeni alates 2014. aasta oktoobrist.

„Tsingi hinda mõjutab eelkõige see, mis majanduses toimub ja millised on prognoosid,“ ütles TD Securitiesi toorainestrateeg Bart Melek. „Nafta hinnalangus on viinud ka teised toorained madalamale.“

Bensiini hind kerkib koos naftaga

Nädalaga tegi toornafta hind tubli tõusu, kuna Iraan tervitas Saudi Araabia ja Venemaa otsust naftatootmine külmutada.

Tõsi, analüütikute sõnul on turg Iraani avaldust üle tähtsustanud ja tootmismahtude külmutamine tipptasemel ei vähenda tõenäoliselt nafta ülepakkumist maailmaturul. Sellegi poolest on hind tõusu jätkanud.

Brenti toornafta on nädalaga kallinenud 16,9 protsenti ja WTI on lisanud 19,2 protsenti. Kummagi barrel maksis neljapäeva õhtuks vastavalt 35,44 ja 31,63 dollarit.

„Tõus jätkub ja me näeme ülimat volatiilsust,“ märkis Commerzbanki analüütik Carsten Fritsch Reutersi vahendusel. „Ma ei imestaks, kui hind lähipäevil uuesti järsult kukuks.“

Iraani veel siiski ei kommenteerinud, kas riik kavatseb Saudi Araabia ja Venemaa eeskujul toodangumahtu tagasi hoida.

Rotterdami 95 bensiini hind on samuti veidi tõusnud – tonnihind kallines nädalaga 7,7 protsenti 350 dollarini.

Autor: Nädal börsil

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077