Autor: Tööstusuudised.ee • 15. veebruar 2016
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Eesti Energia rajas Estonia kaevandusse esimese maa-aluse settebasseini

Eesti Energia Narva Elektrijaamad AS.
Foto: Veiko Tõkman
Eesti Energia vähendab allmaa kaevandamise keskkonnamõjusid, rajades Estonia kaevanduse ammendunud kambriplokkidesse settebasseini ja pumpla.

Tänu maa-aluse settebasseini suurtele mõõtmetele pikeneb kaevandusveest heljumi settimise aeg ning maapinnale juhitakse seetõttu parema kvaliteediga vesi, kui seni. Looduskeskkonda säästetakse ka seetõttu, et ära jääb tarvidus rajada settebassein maapinnale ehk metsa- või põllumaale.  

„Maa-aluse settebasseini maksimaalne maht on 1,1 mln m3, mis ületab ligi kaks korda suurima maapealse settebasseini mõõtmeid. Suurem maht võimaldab kaevandusvee pikaajalisemat setitamist ehk puhastumist, enne selle juhtimist loodusesse. Rajades settebasseini maa alla, jätame vabaks väärtusliku territooriumi maa peal,“ rääkis Estonia kaevanduse juht Erik Väli ja lisas, et Eestis ei ole varem maa-alust kaevandusvee settimist kasutatud. Maa-aluse settebasseini pindala on 2 km2.

Lisaks keskkonnahoiule mõjutab projekt positiivselt ka tootmise kuluefektiivsust. Võrrelduna maapealsete settebasseinidega ei vaja maa-alune bassein nii suurt tööd territooriumi ja pinnase ettevalmistamiseks ning basseini ehitamiseks, ühtlasi pole settebasseini vaja kaevandustegevuse lõppemisel killustikuga tagasitäita. Ka hooldus- ja käitlemiskulud on antud settebasseini puhul väiksemad. Näiteks on tänu suuremale mahutavusele võimalik paindlikumalt valida aega basseinist vee väljapumpamiseks ja ka pumpla tööd on võimalik sättida soodsama elektri turuhinnaga tundidele.  

Uue settebasseini ja pumpla ehitamise vajadus tekkis seoses Estonia kaevanduse mäetööde liikumisega lõuna suunas. Keskkonnamõjude vähendamise ja tootmise efektiivsuse tõstmise eesmärkidest lähtudes projekteerisid Estonia kaevanduse insenerid kaevanduse edelatiiba pumpla ja maa-alla, ammendatud kambriplokkidesse, settebasseini.

Lisaks uuele maa-alusele settebasseinile on Estonia kaevanduses kasutuses veel viis maapealset settebasseini. Settebasseine kasutatakse kaevandusvee settimiseks. Kaevandusvesi on vesi, mis pumbatakse kaevandusest välja, et kaevandust kuivana hoida ja kaevandamist võimaldada. Kaevandusvesi suunatakse pärast settebasseinides puhastamist tagasi loodusesse. Eesti Geoloogiakeskuse andmetel on kaevandusvee allikaks valdavalt sadevesi, mis moodustab karjäärides 80% ja allmaakaevandustes ligi 50% kaevandusveest. Aastas juhitakse läbi Estonia kaevanduse settebasseinide loodusesse orienteeruvalt 60-70 mln m3 kaevandusvett.

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077