„Lihatööstuse töötlemismahud on veidi suurenenud, kuid müügitulu on jäänud üldiselt samale tasemele. See viitab tööstuste väljamüügihindade langusele. Tööstuste üldistele majandustulemustele ei ole see tõenäoliselt veel väga tugevat mõju avaldanud, kuna tooraine kokkuostuhinna odavnemise tõttu on langenud ka kogukulud," ütles Maaeluministeeriumi kaubanduse ja põllumajandussaadusi töötleva tööstuse osakonna juhataja Taavi Kand pressiteates.
Lihatööstuse müügitulu oli mullu 9 kuuga 229,2 miljonit eurot (vähenes võrreldes aasta varasemaga 1,3%). Sektori kogukulud olid 215,6 miljonit eurot (vähenemine 1,7%), samas tööjõukulud kasvasid oluliselt (14%).
„Sellele vaatamata kasvas sektori puhas lisandväärtus 46,1 miljoni euroni,mis oli aasta varasemaga võrreldes 5,6 miljoni euro võrra ehk 11,4% rohkem. See viitab ka tööstuste suundumusele oma tegevuse efektiivsemaks muutmisele keerulises majandusolukorras“, ütles Kand.
Lihatöötlemise sektori moodustavad Eestis keskeltläbi 50 töötlemisettevõtet ja väikemajapidamist, millest suurtööstuse (tööga hõivatud 100 või rohkem inimest) osakaal on 16%. Viis suuremat tööstust annavad üle 90% lihatööstuse kogu müügitulust.
Loe ka tervet Eesti lihatööstussektori 2015. aasta üheksa kuu ülevaadet.