Autor: Tööstusuudised.ee • 12. veebruar 2016
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

KPMG: globaalsel M&A turul on tehingute huvi suurim energeetikas

Energeetika on ka Euroopas kõige kõrgema tehingupotentsiaaliga sektor.
Foto: Veiko Tõkman
Vaatamata maailmamajanduse ebakindlusele on tänavu oodata ühinemiste ja omandamiste (M&A) kasvu, kuna ettevõtete bilansid on korras ja laenuturu likviidsus hea, näitab KPMG Internationali analüüs. Globaalselt on tehingute huvi on suurim energeetikas, samas näiteks Eestis on paljulubavad ka toidutööstus ja tööstustootmine, teatas KPMG Baltics OÜ.

Uuringu kohaselt kasvab järgmise 12 kuu jooksul maailma suurfirmade huvi M&A tehingute vastu, sest vastav näitaja (prognoositav ettevaatav P/E suhe - predicted forward P/E) tõuseb KPMG analüüsi kohaselt 4%. Kuna ettevõtted jätkavad võlakoormuse vähendamist ning rahapositsiooni tugevdamist, siis ootab KPMG lähema aasta jooksul ettevõtete prognoositava netovõla ja EBITDA suhte ehk tehingute võimekuse näitaja paranemist 13 protsenti.

„M&A turg on optimistlik vaatamata sellele, et majanduse ebakindlus on 2016. alguses märgatavalt tõusnud, põhjuseks Hiina majanduse jahtumine, Ühendriikide intressitõus ning naftahinna languse mõju naftat eksportivatele riikidele. KPMG ootab paljudes lääneriikides tehingute aktiviseerumist, kuna ettevõtted teenivad kasumit, nende bilansid on korras ning laenuturul on kõrge likviidsus,“ ütles KPMG Baltics OÜ Corporate Finance’i teenusliini juht Imre Visse.

Tehingute huvi suurim Euroopas ja energeetikas

Kõige parem väljavaade on Euroopas, kus tehingute huvi on enam kui kaks korda kõrgem globaalsest keskmisest - 10 protsenti. Tehingute võimekuse näitaja on Euroopas 12 protsenti, mida on vähem kui Aasia ja Vaikse ookeani piirkonnas (19 protsenti) või Lähis-Idas (18).

KPMG prognoosib globaalselt suurimat tehingute huvi energeetikas (23 protsenti), mis on ka Euroopas kõige kõrgema tehingupotentsiaaliga sektor. Võimekuse osas on näha plahvatuslikku, 90-protsendilist kasvu rahavarusid suurendavas tehnoloogiasektoris ning eriti paistab siis silma Euroopa, kus tehnoloogiaettevõtete netovõla ja EBITDA suhe on enam kui kuuekordistunud. Samas Euroopa energeetikas on see näitaja tõusnud vaid 4 protsenti.

Visse sõnul on Eestis sektoritest kõige paljulubavamad energeetika, toiduainetetööstus, logistika, tööstustootmine ning ka rahavooga ärikinnisvara. „Investoritest on aktiivsed erakapitali (Private Equity) fondid, kes tõstsid eelmisel aastal raha ja omavad vabu vahendeid, samuti kinnisvarafondid, kes naudivad madalat intressitaset ning intressitasemetega võrreldes suhteliselt kõrgeid tootlusi,“ märkis Visse.

M&A turu osas on pilt positiivne, kuigi majandusnäitajates on ebakindlust, nagu näiteks prognoositav netokasumite seitsmeprotsendiline langus maailmas. Tundub, et analüütikud on oma prognoosidesse selle languse sisse arvestanud, kuid turukapitalisatsiooni vähenemist nähakse vaid 3 protsendi võrra.

Väljakuulutatud tehingute maht tõusis mullu rahalises arvestuses 31 protsenti, 2,8 triljonilt USA dollarilt 3,7 triljonile, kuid see erineb märgatavalt maailmas lõpule viidud tehingute koguväärtusest, mis langes 2015. aastal 40 protsenti, 2,5 triljonilt dollarilt 1,5 triljonini.

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077