Autor: Tööstusuudised.ee • 3. veebruar 2016
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Eestlaste tuulikud Saksa konkurendiga võrreldes kolmandiku võrra efektiivsemad

Eleoni juhatuse liige Oleg Sõnajalg.
Foto: Eiko Kink
Elektrituulikute tootja Eleoni juhatuse liikme Oleg Sõnajala sõnul näitavad värsked arvutused, et Eesti tehnoloogial põhinev Eleoni tuulik on kolmandiku võrra efektiivsem Saksa firma tuulikutest Mäli tuulepargis.

„Kuna Mäli tuuleelektrijaam sai valmis ja läbis võrgutestid mullu veebruaris, saime võrreldavaid andmeid alates märtsist. Eesti elektrisüsteemi halduri Eleringi kodulehel avalikult kättesaadavatel andmetel tootis Mäli tuulepargis perioodil märts-detsember 2015 keskmiselt üks Saksa Enerconi moodne tuulegeneraator 6 803  MWh energiat. Sama ajaga tootis Eesti Eleon 9 103 MWh energiat,” ütles Oleg Sõnajalg.

“Vahe on 33,8% Eesti tehnoloogia kasuks! Oleme väga uhked selle efektiivsuse üle. See annab kindluse, et Eestis toodetud tuulikud on maailmaturul vägagi konkurentsivõimelised,“ lisas Sõnajalg.

Saksa firma Enercon on tootmismahult kolmas elektrituulikute tootja maailmas. 2015. aastal elektrivõrguga liidetud Mäli tuuleelektrijaamas on kasutusel neli uut Saksa Enerconi E-101 kolme megavatise võimsusega elektrituulikut. Salme tuulepargis Saaremal töötab Eesti tehnoloogial põhinev kolme megavatise võimusega Eleoni elektrituulik.

Jaanuaris algas Aidu tuulepargi rajamine, millest saab Baltikumi suurim ning kuhu püstitatakse Eleoni kolme megavatise võimsusega elektrituulikud. Eleoni elektrituuliku tehnoloogia on välja arendatud Eestis ning patenteeritud rohkem kui 150 riigis üle maailma.

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077