3. veebruar 2016
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

EASi uude arenguprogrammi otsitakse ambitsioonikaid tööstureid

Programmi eesmärgiks on see, et Eestis oleks rohkem ettevõtteid, kes suudavad maksta kõrget palka.
Foto: Raul Mee
Ekspordi ja tööstustoodangu langustrendi valguses on õige aeg panustada sellesse, et meie ettevõtted saaksid muutuvate oludega kiiremini kohaneda.

Selleks, et tagada Eesti tööstuse jätkusuutlikkus ka tulevikus, on vaja olla nutikam, toota keerulisemaid tooteid ja tegeleda toodete-protsesside arendamisega. Ettevõtte arenguprogrammiga pakume ettevõtjatele edukamaks arenguks seda väljundit, mis neil puudu on – aitame arendada toodet või teenust ja kasvatada eksporti. Ettevõtte arenguprogrammiga otsime ettevõtteid, kellel on ambitsiooni kasvada ja julgust riskida ning investeerida.

Tööstuse edukus on üks majanduse alustalasid, sest tööstus loob juurde töökohti ka seotud sektorites – tööstuses loodav üks uus töökoht loob juurde 0,5–2 töökohta teistes sektorites, nagu näiteks logistika või muud teenuse-majanduse valdkonnad.

Tugi ambitsioonikate plaanide elluviimiseks. Eesti siseturg on väike, mistõttu saame majandust kasvatada edukate eksportivate ettevõtete kaudu. Ettevõtte arenguprogrammiga tahab riik koos ettevõtjaga luua parimat ettevõtluse keskkonda ning maksimaalselt toetada ettevõtteid ambitsioonikate plaanide elluviimisel. Programmi eesmärk on aidata meie ettevõtetel kasvada ja areneda, olla veelgi konkurentsivõimelisemad rahvusvahelistel turgudel. 

Oluline on põhimõtteline muutus, et toetatavat ettevõtet vaadeldakse tervikuna ning pakutakse tuge nendes kohtades, kus seda kõige enam vaja on.

Programmis saab osaleda ka toetust taotlemata. Programmis osalemine annab ettevõttele hästi läbimõeldud ning ambitsioonika arenguplaani, mille koostamiseks pakub EAS erinevaid abistavaid teenuseid. Samuti pakub programm arenguplaani elluviimist koostöös EASiga ehk kasutades EASi kliendihalduri teenuseid, erinevaid koolitus- ja eksporditeenuseid või arenguprogrammi rahalist toetust.

Programmis osaleda ja sellest kasu saada on võimalik ka üldse ilma rahalist toetust taotlemata.

Programmi sihtgrupp on vähemalt 8 töötajaga ja vähemalt kolm aastat tegutsenud ettevõtted, kes tegutsevad tööstuse või nutika spetsialiseerumise valdkondades ning kes ekspordivad või on kasvanud viimase kolme aasta jooksul keskmiselt 10% aastas. Nimetatud sihtgrupist valitakse programmi üksnes need, kellel on selge ambitsioon areneda ja kasvada ning soov arendada uusi või oluliselt täiustatud tooteid ja teenuseid, mille tulemusena suureneks müügitulu ja lisandväärtus oluliselt kiiremini kui samas sektoris keskmiselt.

Lisandväärtuse kasvu all mõistame suuremat kasumit, kõrgemaid palkasid, suuremaid investeeringuid.

Programmi kolm etappi. Ettevõtte arenguprogramm on jagatud kolme etappi. Esimene on ettevõtte olukorra ja ambitsiooni hindamine. Et valida välja ettevõtted, kes omavad ambitsiooni ning võimekust kasvada, viib EAS läbi esmase ettevõtte kaardistuse ning ambitsiooni hindamise.

Kaardistus annab vastuse küsimustele, milline on ettevõtte ambitsiooni tase ehk mida soovitakse saavutada. Kas omanike tahe on selge ning kas see annab ettevõttele arusaadava strateegilise sihi? Kas on selged eesmärgid, mis tulemusi on vaja ärivaldkondades ja -suundades demonstreerida ning milliste mõõdikutega kontrollitakse eesmärkide saavutamist? Kui pikk on juhatuse poolt käsitletav strateegiline perspektiiv?

Organisatsioonistruktuur- ja juhtimiskäsitlus – kas see loob eeldused ja võimaldab strateegiliste eesmärkide saavutamist?

Kaardistuse lõpus valmib kirjalik raport, mis annab ettevõttele ülevaate tema äri hetkeolukorrast. Koos kliendihalduriga otsustatakse, kas ettevõte on valmis minema edasi arenguplaani koostamise faasi, või on selleks esmalt vaja luua täiendavaid eeldusi.

Teine etapp on arenguplaani ettevalmistus ja väljatöötamine. Ettevõte, kes on edukalt läbinud esimese etapi, liigub edasi teise arenguplaani koostamise etappi, kus talle võimaldatakse arenguplaani koostamiseks erinevaid koolitusi ning nõustamist.

Lisaks eelnevale võimaldab EAS ettevõttele kogenud mentori kasutamist ning erinevaid valdkonnaspetsiifilisi diagnostikaid, mis aitavad lahendusteni jõuda konkreetsetes ettevõtte kitsaskohtades.

Kõik eelolevad võimalused on loodud hästi toimiva ning pikalt ette vaatava ehk 3–5aastase arenguplaani valmimiseks.

Viimane ehk kolmas etapp on arenguplaani elluviimine. Ettevõte viib oma arenguplaani ellu etapiviisiliselt. Igal etapil on eraldiseisvad eesmärgid ja tulemused. Enne uue etapi algust hinnatakse eelmise etapi tulemusi. Vajadusel muudetakse kas arenguplaani või järgmise etapi oodatavaid tulemusi või tegevusi. EASi kliendihaldus jälgib ja toetab ettevõtte arenguplaani elluviimist.

Eelnevalt kokkulepitud tähtaegadel, näiteks kord aastas, hinnatakse koos ettevõttega arenguplaani elluviimise edukust ning vajadusel muudetakse seda. Tegevuste läbiviimiseks saab ettevõte kasutada EASi teenuseid ehk ekspordinõunike abi, käia koolitustel jne.

Samuti saab kasutada arenguprogrammi toetusmeedet, KIKi, KredExi, Archimedest ja teisi riiklikke toetusskeeme ning eraturu rahastamisvõimalusi.

Mis on mis

Arenguplaani toetus

Eesmärk: et Eestis oleks rohkem ettevõtteid, kes suudavad maksta kõrget palka, investeerivad rohkem, teenivad suuremat kasumit ja on välisturgudel konkurentsivõimelisemad.

Sihtgrupp vähemalt 8 töötajaga ja vähemalt 3 aastat tegutsenud ettevõtted, kes tegutsevad tööstuse või nutika spetsialiseerumise valdkondades ning ekspordivad või on kasvanud viimase kolme aasta jooksul keskmiselt 10% aastas.

Viiakse ellu eraldiseisvate projektidena. Projekti pikkus maksimaalselt 18 kuud, enne uue projekti algust peab olema eelmine edukalt lõpetatud ning eesmärgid täidetud.

Toetussumma

Ühe ettevõtte kohta maksimaalselt 500 000 eurot.

Maksimaalne osakaal projekti maksumusest

väikeettevõtetele 45%

Keskmistele ettevõtetele 35%

suurettevõtetele 25%.

Milleks toetust antakse

Personali arendamine, sh uute arendustöötajate ja uute juhtide palkamiseks.

Protsesside arendamine.

Uue toote ja teenuse arendamine.

Müügi- ja turundustegevuse arendamine.

Uue ja nutika toote tootmiseks vajaminevate väikeseadmete ostmine, maksimaalselt 200 000 eurot.

Autor: Rene Küttim, Ettevõtluse Arendamise Sihtasutuse ettevõtte arenguprogrammi toetuse spetsialist

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077