29. jaanuar 2016
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Naftatootjate võimalik kokkulepe tõstis järsult nafta hinda

Blogi autor Mait Kraun.
Foto: Andres Haabu
Nädala börsiuudised: nõrgad valuutad takistavad vasetootmise kärpimist; nafta ja finantsturud aitasid tööstusmetallidel kallineda; kuld on üks selle aasta võitjatest; nafta hind tõusis järsult; Caterpillar: kaevandussektori olukord on äärmiselt kehv.

Nõrgad valuutad takistavad vasetootmise kärpimist

Vase hinna langemine kuue aasta madalaima tasemeni pole sundinud tootjaid kaevandusi sulgema, vahendab Bloomberg.

Väga suurt rolli mängib siin vaske tootvate riikide valuutade nõrgenemine. Näiteks Tšiili ja Peruu rahvusvaluutad on tunduvalt väärtust kaotanud. See on omakorda võimaldanud riikidel vähendada kaevanduskulusid, mis langesid eelmisel aastal 13 protsendi võrra. 2014. aastal kukkusid kulud 10 protsendi võrra, ütles CME Groupi vanemanalüütik Erik Norland.

Ta ütles, et madalamad energiahinnad viisid samuti kulusid alla. Kulude vähenemine aga tähendab, et kaevandajatel on lihtsam toime tulla vase hinnalangusega. „Seetõttu on ebatõenäoline, et vase tootmine järgmiste aastate jooksul vähenema hakkab,“ lisas Norland.

Vase hind on viimastel kuudel tublisti langenud. Sellel nädalal tõusis vase hind 3,9 protsenti 4530 dollarini tonnist.

Teistest tööstustoorainetest kallines tsink 6,4 protsenti, tina lisas 5,8 protsenti ja alumiinium tõusis 3 protsenti. Tonnihinnad olid reede hommikuks vastavalt 1577, 14250 ja 1513,5 dollarit. Tööstusmetallide hinnatõusule on kaasa aidanud nafta hinna kiire taastumine ja finantsturgudel toimunud müügilaine leevendumine. Nikli tonnihind tõusis 0,5 protsenti 8590 dollarini tonnist.

Rauamaagi turul on sarnaselt vaseturule samuti jätkuvalt suur ülepakkumine. Rauamaagi hind kallines nädalaga 0,7 protsenti ja tonn maksab 41,92 dollarit.

Kuld on üks selle aasta võitjatest

Samal ajal kui aktsiaturud ja teised toorained eesotsas naftaga odavnevad, on kuld sellel aastal näidanud head minekut.

Detsembris usuti, et intressimäärade tõstmine mõjub kullale kehvasti. Nüüd on finantsturud muutunud ebastabiilsemaks ja arvatakse, et Föderaalreserv tõstab intresse oodatust aeglasemalt. See on andnud kullale hoogu juurde.

Kulla hind on sellel aastal kallinenud 5,2 protsenti ja unts maksab 1115 dollarit. Hõbe on samuti tõusnud üle 5 protsendi ja untsi eest tuleb välja käia 14,2 dollarit.

Võrdluseks – S&P 500 indeks on langenud üle 5 protsendi ja Dow Jones on kaotanud ligi 7 protsenti.

Nafta hinnad tõusid võimsalt

Nafta hind tõusis viimase kolme nädala kõrgeimale tasemele, kuna varasemast rohkem on lootust, et naftatootjad võiksid jõuda omavahelise kokkuleppeni, vahendab Reuters.

Lisaks tootjate võimaliku kokkuleppe lootusele tõusis nafta hind ka dollari mõningase nõrgenemise tõttu.

WTI toornafta hind tõusis nädalaga 20 protsenti ja Brent lisas lausa 25 protsenti. Kummagi barrel maksis reede hommikuks 34,51 ja 33,78 dollarit.

Venemaa energiaminister Aleksandr Novak ning üks OPECi delegaat käisid välja võimaluse, et suuremad naftatootjad võivad leppida omavahel kokku tootmise kärpimises ning seega teha lõpu juba poolteist aastat kestnud ületootmisele. Siiski jäi selgusetuks, kas tootmise kärpimine kuni 5 protsendi võrra õige pea juhtub.

Samuti pole OPECi anonüümsust soovinud delegaatide sõnul ühtegi kohtumist OPECi ning Venemaa vahel kokku lepitud, vahendab Bloomberg.

„Ilma saudideta pole asjal jumet,“ ütles Societe Generale’i naftaturu uuringute juht Mike Wittner. „Üks, milles ma olen kindel, on see, et sellele hinnatasemele me ei jää. Kui kokkuleppimise asi on aga tõeline, tõuseb hind märgatavalt, kui ei, kukume tagasi 26 dollarini,“ arvas ta.

95 bensiini hind reageeris samuti nafta hinnatõusule ja kallines üle 10 protsendi.

Caterpillar: kaevanduses on olukord väga kehv

Caterpillar toodab rasketehinkat kaevandustele üle maailma. Ei ole palju ettevõtteid, mis tunnetaksid olukorda paremini kui Caterpillar.

Maailma suurim rasketehinika tootja jaoks on kaevanduste ja ehituse täbar olukord ka ärile halvasti mõjunud. Müük on langenud neli aastat tagasi saavutatud tipust 20 miljardi dollari võrra. Septembris teatas ettevõte, et koondab 10 000 töötajat.

„Kaevandusettevõtted jätkavad kapitalikulutuste vähendamisega, et kohanduda madalate toormehindade ja raskete aegadega. Seetõttu on ka masinaid ostetud tunduvalt vähem,“ ütles Caterpillari tegevjuht Doug Oberhelman.

Ettevõte prognoosib, et tänavu langeb käive 10 protsendi võrra 42 miljardi dollarini.

Autor: Nädal börsil

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077