Autor: Tööstusuudised.ee • 28. jaanuar 2016
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Liviko läheb üle osalisele tööajale ja asub koondama

AS Liviko juhataja Janek Kalvi.
Foto: Raul Mee
Aktsiisitõusu tõttu koondab AS Liviko aasta alguses 18 inimest ning lõpetab töö- ja töövõtulepingud veel kahe inimesega, kokku kaotab töö 20 inimest, teatas ettevõte.

Hüppelisest aktsiisitõusust tulenevad massilised etteostud viivad Liviko kogu tootmise 2016. aasta esimeseks pooleks osalisele tööajale. Aktsiisitõusu tõttu koondab ettevõte aasta alguses 18 inimest ning lõpetab töö- ja töövõtulepingud veel kahe inimesega, kokku kaotab töö 20 inimest.

„Tööandjana on järsud aktsiisitõusud pannud meid väga keerulisse olukorda, järgneva poole aasta jooksul suurem osa Liviko tootmisest seisab ja inimestele meil stabiilset tööd pakkuda ei ole,“ ütles AS Liviko juhataja Janek Kalvi pressiteates.

Võitja on Läti riik. „Aktsiisitõusudest saavad lühiajalist spekulatiivset kasu vaid üksikud edasimüüjad ning pikas perspektiivis võidab enim Läti riik ja sealsed ettevõtted. Edasimüüjad ja kaupmehed teevad enne aktsiisitõusu massilisi etteoste, kuid tarbija jaoks tõuseb hind ilmselt ikkagi juba veebruarist,“ lisas Kalvi.

Veel rääkis Kalvi, et Läti piirikaubandus toimib juba praegu ning täiendav aktsiisitõus ainult annab sellele hoogu juurde. „Prognoosime, et riigil jääb kange alkoholi aktsiisitõusust planeeritav lisaraha ka sel aastal saamata. Riik ei ole saanud järsust, 15-protsendilisest aktsiistõusust soovitud maksutulu – planeeriti üheksaprotsendilist kasvu, kuid laekumine suurenes vaid 0,9% protsenti võrreldes 2014. aasta alkoholiaktsiisi laekumisega. Kange alkoholi puhul oodati samuti aktsiisikasvu, kuid laekumine hoopiski vähenes 4,9 protsenti,“ ütles Kalvi.

„Samal ajal on Eesti alkoholiturg maksupoliitika tulemusel paisatud kaosesse ning siinsed tootjad ja müüjad kaotavad hirmutava kiirusega oma konkurentsivõimet,“ lisas ta.

Alkoholiaktsiisi järsk tõus avaldas AS Liviko tootmistegevusele mõju ka eelmisel aastal, mil AS Livikol tuli koondada 2015. aasta alguses 12 inimest ning lõpetada töö- ja töövõtulepingud veel kuue inimesega, kokku kaotas töökoha 18 inimest. Aktsiisitõusust tingitud etteostude mõjul oli AS Liviko sunnitud kogu tootmise viieks kuuks viima üle osalisele tööajale, mis on tootmise seisukohalt väga ebaefektiivne töökorraldus.

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077