Autor: Tööstusuudised.ee • 15. jaanuar 2016
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

VKG koondab 500 inimest

VKG juhatuse esimees Ahti Asmann peab koondama asuma.
Foto: Andras Kralla
Viru Keemia Grupp juhtkond otsustas konserveerida Kiviter-tehnoloogial töötavad põlevkiviõli vabrikud nafta jätkuva märkimisväärse hinnalanguse tõttu ning koondada 500 inimest.

Põlevkiviõli tootmine jätkub kolmel Petroter-tehnoloogial töötaval põlevkivi ümbertöötlemise tehasel, mille tarbeks toodab kivi VKG Ojamaa kaevandus. 

„Tänased valusad otsused on kontserni jaoks hädavajalikud tagamaks ettevõtte pikaajalist elujõulisust ja tegevuse jätkamist. Kiviter vabrikute konserveerimisel toimuv tootmise ümberkorraldamine puudutab ligi 500 inimest. Vaatamata seni kasutusele võetud meetmetele kulude optimeerimiseks ei jäta kujunenud majanduskeskkond ja ülimadal naftahind meile muid võimalusi ettevõtte elujõulisuse säilitamiseks,“ selgitas VKG juhatuse esimees Ahti Asmann pressiteate vahendusel.

Grupis töötas mullu ühtekokku veidi üle 2000 inimese, mis tähendab, et iga neljas kaotab nüüd töö.

Viimase poole aasta jooksul on Ida-Virumaa suurtööstused koondanud juba üle 1000 töökoha. Nii koondasid VKG ja Eesti Energia mõlemad ligi 200 inimest ning Kohtla-Järve väetisetootja Nitrofert kõik 426 töötajat.

Algavad läbirääkimised

Järgmisel nädalal alustavad kontserni ettevõtted konsultatsioone Keemikute Ametiühingu ja Töötukassaga töölepingute ülesütlemise tagajärgede leevendamiseks. Seoses õlivabrikute konserveerimisega väheneb töökohtade arv kõige rohkem VKG Oil-is kuid ka teistes kontserni koosseisu kuuluvates ettevõtetes: VKG Kaevandused, VKG Energia, VKG Transport, Viru RMT ja kontserni emaettevõttes.

Tema sõnul sõltub põlevkiviõli tootmise edukus nafta maailmaturu hinnast ning riigi maksudest ja tasudest. Nafta hinna drastiline langus on vähendanud VKG kui mitte-konventsionaalse naftatootja konkurentsivõimet oluliselt ning see tingiski Kiviter vabrikute konserveerimise.

„Tegutseme kõrge volatiilsusega naftaturul, kus toimuvad suured struktuursed muudatused ning me peame uue reaalsusega kohanema. Praeguse naftahinna juures ei ole õlitootmine Kiviter-tehnoloogial enam majanduslikult efektiivne. Riskide maandamiseks oleme võtnud erinevad sammud ette, kuid sellele vaatamata peame märkimisväärselt vähendama tootmiskulusid ja praegu on selleks viimane aeg,“ ütles Asmann.

Töötukassa teeb ettevalmistusi

Töötukassa juhatuse esimehe Meelis Paaveli sõnul on töötukassa olukorraga kursis ja valmis koondatavaid töötajaid abistama asuma. „Teeme praegu teadaoleva info põhjal ettevalmistusi, pilt saab selgemaks esmaspäeval, kui toimub esimene töötukassa ja tööandja kohtumine tööandja juures. Kindlasti läheme VKGsse kohalekorduvalt, et inimestele edasistest tegevustest kohapeal infot jagada. Oleme valmis ka selleks, et pakume alanud aastal Ida-Virumaal teenuseid suuremas mahus kui esialgu planeeritud," ütles Paavel.

„Kuigi tegemist on Eesti jaoks suure ja tõsise koondamisjuhtumiga, on Eesti Töötukassal olemas võimalused ja vahendid, et kiiresti ja paindlikult olukorrale reageerida.  Saame kohe hakata VKGst koondatavaid töötajaid nõustama, otsida neile sobivaid tööpakkumisi ning osutada töölesaamiseks vajalikke teenuseid,“ lisas Paavel.

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077