Autor: Tööstusuudised.ee • 13. jaanuar 2016
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Kaupade eksport vähenes novembris 4%

Statistikaameti hoone.
Foto: Meeli Küttim
Kaupade eksport vähenes 2015. aasta novembris võrreldes 2014. aasta novembriga 4% ja import jäi samale tasemele, teatab Statistikaamet. Enim mõjutas ekspordi langust mineraalsete toodete ja elektriseadmete väljaveo kahanemine.

2015. aasta novembris eksporditi Eestist kaupu jooksevhindades 1 miljardi euro väärtuses ja imporditi Eestisse 1,1 miljardi euro eest. Kaubavahetuse puudujääk oli 102 miljonit eurot, mis oli 35 miljoni euro võrra suurem kui 2014. aasta novembris.

Kõige enam eksporditi novembris elektriseadmeid (21% Eesti koguekspordist), põllumajandussaaduseid ja toidukaupu (12%) ning puitu ja puittooteid (10%). Enim kahanes mineraalsete toodete (35 miljoni euro võrra) ning elektriseadmete (30 miljoni euro võrra) eksport. Mineraalsete toodete (sh bensiin, diisel, kütteõlid, gaas, elektrienergia) ekspordi kahanemist mõjutas nii koguseline kui ka rahaline väljaveo langus. Elektriseadmete kaubagrupis toimunud väljaveo kahanemist mõjutas peamiselt andmesideseadmete ekspordi vähenemine. 2014. aasta novembriga võrreldes suurenes enim mitmesuguste tööstustoodete ning tekstiili ja tekstiiltoodete väljavedu (vastavalt 10 miljoni ja 6 miljoni euro võrra).

Kõige rohkem imporditi novembris Eestisse elektriseadmeid (18% koguimpordist), põllumajandussaaduseid ja toidukaupu (11%), mehaanilisi masinaid (10%), transpordivahendeid (10%) ning mineraalseid tooteid (10%). Võrreldes 2014. aasta novembriga kahanes enim elektriseadmete ning mineraalsete toodete sissevedu (vastavalt 27 miljoni ja 18 miljoni euro võrra). Elektriseadmete impordi vähenemist mõjutas andmesideseadmete osade sisseveo kahanemine. Mineraalsete toodete impordi vähenemist mõjutas oluliselt nafta hinna langus.

Ekspordi sihtriikide seas oli novembris esikohal Rootsi (18% Eesti koguekspordist), järgnesid Soome (16%) ja Läti (10%). Enim vähenes eksport Rootsi, USA-sse ja Hispaaniasse (vastavalt 25 miljoni, 17 miljoni ja 14 miljoni euro võrra). Rootsi ja Hispaaniasse eksporditi vähem elektriseadmeid ning USA-sse kütuseid. Eksport kasvas enim Soome ja Leetu (vastavalt 13 miljoni ja 7 miljoni euro võrra), kuhu eksporditi enam elektriseadmeid.

Kõige rohkem imporditi kaupu Soomest (15% Eesti koguimpordist), Saksamaalt (11%), Lätist (9%), Leedust (9%) ja Rootsist (9%). Enim kahanes kaupade import Poolast (11 miljoni euro võrra), Soomest ja Venemaalt (mõlemast 10 miljoni euro võrra). Poolast vähenes elektriseadmete ning Soomest ja Venemaalt mineraalsete toodete sissevedu. Samas suurenes enim kaupade import Leedust (17 miljoni euro võrra).

Võrreldes 2015. aasta oktoobriga kahanes novembris kaupade eksport 1% ja import 3% võrra.

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077