8. jaanuar 2016
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Hiina turbulents jõudis ka tooraineturule

Blogi autor Mait Kraun.
Foto: Andres Haabu
Nädala börsiuudised: hiina mure viis vase hinna uuesti alla; suurtehase sulgemine ei tõstnud alumiiniumi hinda; nafta läheneb 30 dollarile; kuld ja hõbe võitjad.

Sellel nädalal langesid praktiliselt kõigi tööstustoorainete hinnad. Põhjuseks Hiina, mille majanduskasvu pärast investorid jälle muret tundma on hakanud. Nimelt on sealne börs tunduvalt langenud ja kardetakse, et Hiina majanduse kasv aeglustub oodatust veelgi venam.

Hiina mure viis vase hinna uuesti alla

Vase hind jõudis Hiina murede tõttu uuesti kuue aasta madalaima tasemeni, vahendab Bloomberg.

Hinnalangus pani odavnema ka kaevandusettevõtete aktsiad. Bloombergi Tööstusmetallide indeks langes 2015. aastal 27 protsenti – see on suurim langus alates finantskriisist. Hiina andmed viitavad sealse majanduse nõrgenemisele ja see vallandas turgudel müügilaine. George Soros hoiatas, et meid võib tabada 2008. aastaga sarnane kriis.

Kaevandusettevõtted, näiteks Freeport-McMoran, on tootmist vähendanud, aga see pole olnud piisav, et hinnalangust peatada. Goldman Sachs ennustab, et vaseturg on ülejäägis vähemalt 2020. aastani.

Vase hind langes veidi enam kui nädalaga 4,3 protsenti ja tonn maksis reede pärastlõunaks 4524 dollarit. 

„Lääneriikide turud on samuti Hiina tõttu kõva löögi vastu võtnud,“ ütles TD Securitiesi tooraineturu strateeg Bart Melek. „Hiina aktsiaturu turbulentsi võetakse kui majakat, mis näitab majanduse nõrgenemist. Paljude arust on olukord veel hullem kui andmetest selgub. See tähendab, et nõudlus nõrgeneb kõigi toorainete vastu alates tsingist lõpetades naftaga.“

Rauamaagi turg on vaatamata hinnatõusule jätkuvalt nõrk

Rauamaagi hind on teinud alates detsembri keskpaigast tugeva tõusu, aga turu põhinäitajad on jäänud samaks ning ei ole oodata, et kasv jätkuks.

Rauamaak kukkus 11. detsembril 37 dollarini tonnist. Alates sellest on hind tõusnud üle 15 protsendi. Sellel nädalal tõusis hind 0,8 protsenti 42,65 dollarini tonnist.

Rio Tinto tegevjuht Sam Walsh ütles, et mitmed väiksemad kaevandajad on juba turult lahkunud ja paljude tegevus „ripub juuksekarva otsas“. Ei ole aga näha, et suuremad kaevandajad oma tootmist oleks nõus koomale tõmbama.

Alcoa otsus ei suutnud alumiiniumi kallinema panna

Maailma suurim alumiiniumitootja Alcoa teatas, et paneb kinni USAs asuva Warricki sulatustehase, mille võimsus on praegu 269 000 tonni aastas.

See tähendab, et USA alumiiniumitoodang kukub 65 aasta madalaima tasemeni – tootjad on sunnitud tagasi tõmbuma, sest hinnad jätkavad langust ja nõudlus püsib nõrk.

Warrick on USA kõige suurem alumiiniumi sulatustehas. Analüütikute sõnul võiks tehase sulgemine hindu turgutada.

Lühemas perspektiivis tehase sulgemine hindu tõusma ei pannud. Alumiiniumi hind kukkus hoopis nädalaga 4 protsenti ja tonni eest tuleb välja käia 1475 dollarit. Peamiselt on languses süüdi kogu toorainesektori nõrkus.

Kõik teised tööstustoorained olid seega sellele nädalal langemas. Tsink odavnes 6 protsenti ja tonn maksis reede pärastlõunaks 1506 dollarit. Nikkel kukkus 2,8 protsenti ja tonn maksab 8505 dollarit.

Plaatina odavnes 1,2 protsenti ja pallaadium kaotas 10,2 protsenti. Kummagi untsihind oli nädala lõpuks 877 ja 500 dollarit.

Kuld ja hõbe võitjaid

Üks väheseid võitjaid toorainete hulgas olid kuld ja hõbe, milles investorid heitlikus keskkonnas peavarju otsisid.

Kulla hind kallines 3 protsenti ja hõbe lisas 1,1 protsenti. Kummagi untsihind oli reede pärastlõunaks 1097,7 ja 14,02 dollarit. Neljapäeval jõudis kuld vahepeal ka 1109 dollarini untsist.

Kuld toimib investorite jaoks turvasadamana – kui maailma aktsiaturud langevad, siis kuld üldjuhul tõuseb ja vastupidi.

Kulla hinnatõusule aitas kaasa ka Põhja-Korea vesinikpommi katsetus ja Iraani ning Saudi Araabia vaheliste pingete teravnemine.

Nafta hind läheneb 30 dollarile

Hiina turgudel toimuva turbulentsi tõttu läheneb nafta hind aga 30 dollarile barrelist, vahendab Bloomberg.

WTI toornafta hind langes nädalaga 9 protsenti ja barrel maksab 33,74 dollarit. Brenti toornafta kukkus 7,4 protsenti ja barreli eest tuleb välja käia 34,41 dollarit.

Kardetakse, et Hiina majanduskasvu väljavaated on järjest kehvemad. Hiina keskpank fikseeris jüaani kursi madalaimal tasemel alates 2011. aasta märtsist, mis tõi uue neljapäeval müügilaine ja sellega taas kauplemise peatamise Hiina börsil enne ametliku börsipäeva lõppu.

„Turul kauplemist ajavad tagant ahnus ja hirm ja praegu domineerib hirm,“ ütles Bloombergile Nomura analüütik Gordon Kwan. „Toormeturud vaatavad alati ette ja praegu kardetakse, et jüaani nõrgenemine on märk süvenevast nõrkusest Hiina majanduses.“

Autor: Nädal börsil

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077