23. detsember 2015
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Väiketootja finantseerimisvõimalus võib olla ka kasutusliising

Fusion Varahalduse ASi juhatuse esimees Hendrik Roosna.
Foto: Julia-Maria Linna
Novembris toimunud Äripäeva konverentsil “Tööstuse Äriplaan 2016” tõi endine ettevõtlusminister Urve Palo esile, et väiketootjatel on masinate ja seadmete ostmiseks keeruline laenu saada, ilma et “ei peaks oma vanaema panti panema, või saab väga lühiajaliselt”.

Tegelikkus kinnitab vastupidist: väiketootjad saavad masinate ja seadmete ostmiseks vajaliku finantseeringu, kui järgida lihtsaid finantseerimispõhimõtteid – nii ei pea enda “vanaema panti panema” ega erakapitaliga liigriski võtma.

Kuigi endise majandusministri tähelepanek võib teatud juhtudel õige olla – eelkõige seetõttu, et erand kinnitab reeglit – saavad väiketootjad siiski luua enda tegevuse edendamiseks toimivaid süsteeme, kui arvestatakse finantseerimise rusikareegleid, mis aitavad sobival kujul ettevõtte tegevust ja seadmete soetamist toetada nii, et ettevõtte tegevuskulusid seejuures optimeerida. Järjest arenenud finantsmaailmas ei ole kapitaliliising alati kõige otstarbekam – eriti kui ettevõtja jaoks pole oluline vara omada, vaid seda efektiivselt kasutada. Kasutusliisingul on mitmeid eeliseid laialt levinud kapitaliliisingu ees, mida paljud väikese ja keskmise suurusega ettevõtted pole veel piisavalt ära kasutanud. Praktika näitab, et väiketootjatel on sageli jätkusuutliku kvaliteedi huvides oluline investeerida pigem kasutusliisingusse kui otse kapitali. Oluline pole ju omada vara, vaid seda stabiilselt ja hästi enda tegevuses kasutada. Seejuures hoitakse nii aega kui rahalist ressurssi oluliselt kokku, kui kaasatakse finantseerimisotsuste tegemisse konsultandid, kes aitavad investeeringuid mõõta ja planeerida. Vastupidiselt levinud arvamusele on sageli sobiva finantseerimislepingu sõlmimisel kogu eelnev konsultatsiooni- ja finantstugi kliendile tasuta. Iseäranis oluliseks on ettevõtete finantseerimisvõimaluste leidmisel krediidiajaloo olemasolu. Ettevõttel ja ka väiketootjal peab olema korrektne krediidiajalugu. Kasvõi väikeste kohustustega. Raha tuleb võtta ka siis, kui seda vaja ei ole! Siis, kui raha läheb vaja, määrab palju just korrektselt täidetud krediidiajalugu – see võimaldab leida finantseerimisvõimalusi, mille ees muidu uks suletuks jääks.

Kapitaliliising pole alati otstarbekas.

Kasutusliising võimaldab ettevõtetel ja seejuures eriti väiketootjatel investeerida enda äritegevusse pidevalt ja stabiilselt, vähendades seejuures pikaajaliste kohustuste osakaalu oma bilansis ning olla seeläbi igal ajahetkel atraktiivsem klient ka finantseerimispartneritele. Kasutusliising võimaldab ettevõtte või väiketootja igakuiseid kulutusi täpselt planeerida, makstes liisinguperioodi jooksul liisingvara eest aeglaselt ja kokkuvõttes vähem, kuid saades seda vara samaväärselt efektiivselt kasutada.Samuti sobib kasutusliising ettevõttele, kellele ei sobi sisendkäibemaksu ühekordne ja täies ulatuses tagasiarvestamise ning liisingfirmale tagasimaksmise põhimõte, vaid ta soovib tasuda käibemaksu osade kaupa iga kuumaksega, optimeerides seeläbi enda kulusid.Konsultandid otsustamisel appi.

Seega, enne “vanaema panti panekut” või suurte finantskohustuste võtmist tasub koostöös spetsialistidega leida enda ettevõttele sobivaim finantseerimislahendus – seda läbi ettevõtte finantsanalüüsi, aja ja raha väärtuse arvutamise, põhivarade ja käibevarade finantsjuhtimise, kapitali hinna arvestamiste, finantsstruktuuri juhtimise, dividendipoliitika ning rahandusplaneerimise ülevaatamise.Vajalik on korrektne krediidiajalugu.

Eksminister Urve Palo ütles 3. novembril Tööstuse Äriplaanil, et väiketootjatel on keeruline laenu saada. Loe seda uudist SIIT.

Autor: Hendrik Roosna, Fusion Varahalduse ASi juhatuse esimees

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077