17. detsember 2015
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Standard: edu tõi julge laienemine välisturgudel

Standardi juht Enn Veskimägi.
Foto: Raul Mee
Aasta varasemalt 77. kohalt värske Mööblitootjate TOPi esimesele kohale platseerunud Standard ASi edu aluseks oli ettevõtte juhi Enn Veskimägi hinnangul spetsialiseerumine ainult büroode ja hotellide sisustamisele ning julge laienemine välisturgudele.

„Pikaajaline fookus hotellide sisustamisturul tõi eelmisel aastal kaasa murrangu ning meie klientide hulka lisandusid uued rahvusvahelised hotelliketid. Oleme kasvanud koos klientidega, saanud juurde uusi turge ning samuti on suurenenud meie teise segmendi ehk büroomööbli müük Balti riikides ja Soomes,“ toob Veskimägi välja asjaolud, mis tõid ettevõttele edetabelis esikoha.

Ettevõtte käive kerkis 2014. aastal 45% võrra 19,81 miljonile eurole ning firma murdis välja aasta varasemast umbes 400 000 euro suurusest kahjumist, lõpetades mullu 1,57 miljoni eurose kasumiga.

Uued turud Euroopas ja Aasias. Viimastel aastatel on Standardi tulemusi mõjutanud eelkõige see, kuidas on suudetud toimetada eksporditurgudel: ollakse kasvanud oluliselt kaugemale Balti ja Põhjamaa riikidest, mis on Eesti ettevõtete jaoks enimlevinumad turud.

„Väga õigeteks otsusteks lähiminevikus oli spetsialiseerumine ainult büroode ja hotellide sisustamisele. Oleme sisuliselt lõpetanud igasuguse muu projektimööbli tootmise ja müügi,“ sõnab Veskimägi, lisades, et võimekas ja motiveeritud meeskond suudab lahendada oluliselt keerukamaid sisustusprojekte ning tootearendus ja sisemiste protsesside parendamine on kaasa toonud olulise efektiivsuse kasvu.

Tänavu oodatakse 10% mahukasvu. Tänavuselt aastalt ootab Standardi juhtkond kokkuvõttes konsolideeritud müügimahu kasvu umbes 10% ringis. Siin oluline Veskimägi sõnul märkida, et kui eelmisel aastal moodustus müük Vene turule ligi 15%, siis sel aastal on see olematu, kuid mööblitootja on suutnud leida uusi kliente teistelt Euroopa turgudelt ning Araabia riikidest. Järgmiselt aastalt oodatakse võrreldes tänavusega omakorda veel umbes 10% kasvu.

Järgmise aasta plaanidest rääkides märgib Veskimägi, et investeeringud lähevad suures osas tehnoloogiasse, et kasvatada mahtu ja efektiivsust. Ja kindlasti on kavas luua juurde uusi töökohti. AS Standard on Baltimaade suurim ühiskondlike ruumide sisustamisega tegelev ettevõte, mis tegutseb juba aastast 1944. Mööblitootja äritegevus jaguneb kahe põhisuuna vahel: StandardPro pakub lahendusi hotellide ja muude projektikeskset lähenemist vajavate ruumide sisustamisel ning StandardOffice on keskendunud büroopindade interjöörilahendustele. Mööbel disainitakse ning projekteeritakse kliendi soovist lähtuvalt ning büroomööbli vallas pakutakse ka valmislahendusi.

Autor: Gerli Ramler, kaasautor

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077